Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiTillhör du dem som tror att vegetarianer bara kan välja mellan att äta tråkig sallad, smaklösa linser eller mjöliga bönor? Då tror du helt fel.

Israeliska Tivall tillverkar schnitzel, korv, burgare och köttbullar helt utan kött, något som verkar gå hem i de svenska köken. Sverige konsumerar så mycket att vi faktiskt är nummer fyra på Tivalls exportlista.

Det goda gröna
Av Margarete Nudel

Många åker till Akko i norra Israel för att besöka kibbutzen Lochamei Hagetaot, grundad av överlevande från Warszawas getto. Följer man vägen ytterligare tio minuter längre bort kan man besöka ett av Israels största exportföretag, Tivall.

Det hela började 1985 när en ingenjör från kibbutzen kom på att man kunde förädla sojabönor till köttliknande färdigmat. Försöket föll väl ut och en ny affärsidé var född. Helt vegetariska, köttliknande produkter för folk som ville minska sitt animaliska intag.

- Vi vänder oss inte till vegetarianer i första hand. Den marknaden är alldeles för liten. Våra produkter är huvudsakligen till för dem som äter kött, fisk och fågel men vill minska sitt intag av detta, utan att göra avkall på smak eller näring, berättar Omri Lotan, vd för Tivall.

Och det är många. Fabriken producerar 1 200 ton mat varje år och omsätter 50 miljoner dollar.

När Tivall började sin tillverkning fanns inga andra liknande företag i Israel, sedan dess har andra följt efter och kopierat idén. Trots det har man fortfarande 35 procent av den totala israeliska schnitzelmarknaden inklusive kycklingschnitzlar.

Forskningsavdelningen tar fram nya produkter varje år som i första hand prövas i Israel. Nytt för 2004 var den panerade korven, en produkt som slog ganska väl enligt Omri Lotan, då israeler har en förkärlek för panerade produkter.

Men det är inte i Israel den framtida expansionen kommer att ske. Målet är att finnas med i frysdiskarna hos alla stora stormarknader över hela världen.

Totalt tillverkas cirka 200 olika produkter varav 13 finns till försäljning i Sverige.

- Det handlar dock inte om 200 helt olika produkter, ta schnitzeln till exempel. Den finns i en variant för den engelska marknaden, en för den holländska och en tredje som säljs till Sverige. Skillnaden består i första hand av sättet den kryddas på. Variationen hänger på konsumentens önskemål, vi jobbar nära våra partners i de olika länderna för att ta reda på vad de vill ha.

Holland och England är storkonsumenter. Lilla Sverige ligger på fjärde plats, här säljs produkterna under namnet Hälsans Kök. Nästa mål är att få ett starkare fäste i USA.

Den bullriga fabriken finns mitt på kibbutzområdet. Det är noggranna restriktioner innan besökare släpps in; av med alla smycken, på med hårnät, skyddsrock, gummistövlar och så en noggrann handtvätt på det. Väl på plats är det lätt att imponeras av hastigheten från råvara till färdig, fryst produkt. Det tar 2-3 timmar beroende på vad som tillverkas. Det mesta i själva produktionen styrs av datorer, övervakning och packning sköts av människor.

All Tivalls produktion och lagring sker i fabriken i Akko. Ska korvarna till Holland, packas de i holländska förpackningar med holländsk text. Ska burgarna till Sverige, ja, då packas de i kartonger med svensk text. 55 procent av tillverkningen exporteras, det motsvarar 30 - 40 containers varje månad.

Fabriken kör dygnet runt och de 300 anställda jobbar i tre skift. Fredag förmiddag rengörs alla maskiner och lokaler och på shabat hålls det stängt.

- De två linjerna producerar runt 50 ton mat varje dag, berättar Tamir Porat, produktionschef för anläggningen. Vi skulle behöva öka produktionen för att möta efterfrågan.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.