Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiVinst och fred

På balansräkningen ser New Generation Technology (NGT) i Nasaret ut som vilket annat litet israeliskt investmentbolag som kämpar för att hitta finansiering. Men NGT har också ett mindre själviskt mål. Fred. Genom att arbeta för stärkt arabiskt företagande och att anställa araber hoppas NGT att dess halvt israeliska, halvt arabiska aktiebolag ska bygga broar för fred och samtidigt gå med vinst.
Från internettidningen Red Herring

NGT är vad man på fackspråk kallar ett kuvösföretag. Det innebär att de hjälper små nystartade företag med pengar, lokaler, styrelser och kontakter så att företagen istället kan fokusera sig på sin verksamhet. Vad som skiljer NGT från många andra kuvösföretag är samarbetet med den israeliska staten. För varje dollar NGT spenderar på nyföretagande satsar den israeliska staten fem dollar. En annan stor väsentlig skillnad är att NGT är det enda kuvösföretag som riktar sig mot den arabisk-israeliska befolkningen.

NGT grundades i juli 2002 av fem arabiska entreprenörer, huvudsakligen från bioteknik- och jordbrukssektorn tillsammans med den israelisk-amerikanske entreprenören Davidi Gilo. Ordförande för bolaget är den kände judiske entreprenören Sharon Devir.

Araber står för nästan 20 procent av Israels 6,7 miljoner starka befolkning (Västbanken och Gaza oräknade). Lagen ger dem samma utbildningsrättigheter som den judiska befolkningen, men de är inte på när lika framgångsrika företagare inom hightech som judar och kristna i Israel.

En förklaring är att de israeliska araberna inte gör militärtjänst i Israel, den största plantskolan för hightech i landet. Israeliska araberna tillhör en av de få grupper som inte behöver, men får, göra militärtjänst om de vill. Men få vill då många har familjer som befinner sig på andra sidan konflikten.

NGTs ursprungsplan var att hjälpa 16 företag parallellt där fyra projekt skulle avslutas varje år och fyra nya skulle komma in, håller inte, då investerarna inte kommit till i den takt NGT hade hoppats på. Men de företag NGT tagit under sina vingars beskydd har redan börjat visa lite framgång.

För närvarande förhandlar NGT med staten om att få ytterligare sex företag godkända, något som kan ta månader i anspråk, Sharon Devir hoppas dock på att minst två av dessa ska få grönt ljus innan årets slut.

Det första företag NGT stödde var D-Herb i Nasaret. De arbetar med att överföra arabisk naturmedicin in i den traditionella läkemedelsbranschen. Dess första kliniska tester för medicin mot typ två diabetes är klara mot slutet av året.

Ett annat företag, Nutrina, arbetar med att utveckla tillväxtprotein för mjölkersättning och till djurmat. De har redan kunder i MeadJohnson, Ross och Nestle. NGT har tittat på ytterligare 300 projekt.

Generellt räknar NGT med att lägga ner 600 000 dollar och två år på varje företag de satsar på. Pengarna kommer dels från ett statligt sexårigt ovillkorat lån med del av NGTs aktier som säkerhet, dels från utomstående investerare. Sharon Devir har som mål att dra in tio miljoner dollar för att utveckla NGT till att bli ett investmentbolag vars sociala policy kan öka den potentiella vinsten. Under det första året kom två miljoner dollar in vilket hjälpt till att stärka fyra småföretag under 2003.

För att dra in mer pengar reste Sharon Devir och NGTs investeringsansvarige, Omar Mssarwa, till USA för att försöka intressera rika arabiska amerikaner och rika amerikanska judar för projektet. Några stora investerare samt ett fåtal privatpersoner nappade, men resan gav mindre utdelning än vad man hade hoppats på så NGT kommer därför att marknadsföra sig själva som ett litet investeringsbolag från början av 2005.

Sharon Devir berättar att NGT har kontakt med stora amerikanska, europeiska och israeliska riskkapitalbolag och investeringsbanker men ännu har inga avtal slutits.

När Imad Younis gick ut prestigefyllda Technion i Haifa 1983 var han en av sju araber i sin klass av totalt 200 studenter. Även om den siffran har ökat en aning sedan dess så ser han, och andra arabiska ingenjörer, NGT som ett steg i rätt riktning.

- NGT är pionjärer. Detta kan bara leda till gott, anser Imad Younis, grundare av Alpha Omega, ett företag som med NGTs hjälp har gått från att vara en underleverantör till ett forsknings- och utvecklingsföretag till att bli ett internationellt medicinskt utrustningsföretag som visar en vinst runt en miljon dollar.

NGT drar nytta av arabiska idéer, kunnighet samt erfarenhet och kombinerar det med israeliska kontakter och ordförandeposter. Sharon Devir förutspår att när NGTs företag börjar nå framgång, kommer hans integrationsmodell att kopieras.

Trots brist på tillgångar visar Sharon Devir och hans investerare lika mycket optimism inför NGTs finanser som dess nobla mål.

- Socialt ansvar och viljan att göra världen till en bättre plats känns bra, säger Barnet Liberman, fastighetsanalytiker och entreprenör som investerat i NGT, kombinationen av privat och statligt ägande är dock mycket imponerande.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.