Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiMartys spalt
Köp lägenhet nu!

Många drömmer om att äga en egen bostad i Israel. Det gäller såväl israeler som judar över hela världen. Denna globala kundgrupp ger Israels bostadsmarknad en unik förmån få städer i världen kan skryta med. Med en uppåtgående världsekonomi börjar judar och israeler realisera sina bostadsdrömmar i det Heliga Landet.

En snabb tillbakablick visar att den israeliska bostadsmarknaden var som lägst åren 2001 - 2002, samma period som Israels BNP faktiskt sjönk med närmare en procent varje år. Med den ekonomiska nedgången följde hög arbetslöshet och de som fick behålla sina jobb, fick godta lönesänkningar. Detta ledde till att få israeler hade råd att köpa sina bostäder. Diasporans judar strömmade inte heller till då den allmänna nedgången påverkade dem också.

Trots att bostadsmarknaden stannade av, påverkades inte priserna nämnvärt, de föll med mellan 5 - 10 procent eftersom husägare valde att inte sälja sina bostäder alls. Omsättningen var mycket låg.

Situationen har dock ändrat sig under de senaste två åren. Ekonomin håller långsamt på att återhämta sig och folk börjar åter kunna köpa sina bostäder. Räntorna har dessutom gått ner med närmare två procentenheter under de senaste två åren.

En av de största aktörerna på den israeliska bostadsmarknaden är franska judar. Kotel, ett framgångsrikt mäklarföretag i Tel Aviv som vänder sig till européer (och israeler), har tredubblat sin omsättning sedan slutet av 2003. Elie Benacom, en av delägarna, säger att fransmännen drar nytta av den starka euron för att köpa bostäder över hela Israel. Han har noterat att många fransmän är oroade över ökad antisemitism i Frankrike och vill försäkra sig om ett hem i Israel om situationen förvärras ytterligare.

Även om fastighetsmarknaden visar tecken på upphettning, tror Elie Benacom inte att det är för sent att göra klipp ännu. Han tillstår att priserna har gått upp med 5 - 10 procent men att detta inte bör ses som något oroväckande. Man kan fortfarande göra bra affärer fram till mitten av 2005 tror han. Efter det förutspår han att priserna kommer att stiga kraftigt.

Så, om du är ute efter att realisera din dröm om en egen bostad i Israel är det kanske dags att slå till nu?

Martin Geifman är ekonomisk frilansjournalist i Israel som rapporterar för Menorah.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.