Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiMartys spalt
Återhämtningen har börjat

Efter att ha backat med 0,8 % såväl 2001 som 2002 och ökat med magra 1,3 % under 2003 verkar 2004 vara året då Israels BNP återhämtar sig. Israels Centralbank publicerade siffror i augusti som visar på imponerande 3,7 % för i år och 3,5 % nästa år.


Turisterna har börjat hitta tillbaka till Israel.
Den främsta tillväxtframgången fortsätter exporten stå för, den har återhämtat sig kraftigt sedan mitten av förra året. 2004 har den globala ekonomin vuxit snabbare än någonsin på 20 år vilket även visat sig i Israel. Israeliska företag har även dragit nytta av ökad konkurrens på världsmarknaderna. Den i sin tur är ett kombinerat resultat av produktionstillväxt, lägre löner och billig shekel. Centralbanken tror därför att landets export av varor och tjänster kommer att öka med 9,3 % under 2004. Bank Leumi, Israels näst största bank, är än mer optimistisk i sin prognos, de spår att exporten av varor och tjänster kommer öka 11-12 % i år.

Men ökad export är inte den enda anledningen till att ekonomin börjat snurra igen. Även privatkonsumtionen ökar. Efter stagnerande år 2002-2003 började hushållen åter konsumera i början av 2004. Detta var möjligt genom en serie av skattelättnader inkluderande en enprocentig nedskärning av den israeliska momsen till 17 %. De tioprocentiga lönenedskärningarna som genomfördes under 2002-2003 har satt sig under 2004 och staten hoppas nu på en konsumtionsökning med 4,15 % såväl detta år som nästa.

Turisterna verkar också ha hittat tillbaka till Israel. Under månaderna april till juni i år kom cirka 111 000 turister per månad med flyg vilket motsvarar en ökning med cirka 13 % jämfört med årets tre första månader. Och jämför man med samma period förra året ligger ökningen på 42 %. Turism är en viktig näring för israelerna såväl som en källa till inflöde av utländsk valuta.

Export, privatkonsumtion och turism är enbart några få aspekter av den israeliska ekonomin som visar positiva siffror i år. Och så länge som regeringens ekonomiska politik fortsätter att arbeta för tillväxt och den lokala säkerhetssituationen inte förvärras, ja, då kommer Israel kunna behålla detta tillväxtmönster under kommande år.

Martin Geifman är ekonomisk frilansjournalist i Israel som rapporterar för Menorah.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.