Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

EkonomiBlomstrande export

Nästan varje morgon lyfter flygplan tidigt från Ben Gurions flygplats vid Tel Aviv mot Europa lastade med containers fyllda med blommor. Under stora helger stiger antalet plan. Läs om den färgstarka och varierade exportmarknaden av snittblommor.
Av Martin Geifman.

Sammanlagt exporterade Israel 1,2 miljarder snittblommor förra året. Cirka 67 procent går till Holland där de säljs vidare på världens största blomsterauktion, resten går direkt till andra delar av världen, främst Europa.

Israels blomsterindustri håller hög kvalitet, har ett brett utbud och lättillgängliga produkter. Dessa faktorer har hjälpt till att placera Israel bland de fem främsta leverantörerna i världen.

Blomsterindustrin startade i början av 1960-talet och tanken var att ta fram blommor för export. Genom att ta tillvara på det soliga klimatet kunde de israeliska odlarna fokusera sig på blommor som européerna annars bara kunde få tag i under sommarmånaderna. I Israel kunde dessa blommor växa under den europeiska vintern vilket gav dem nästintill exklusivitet under de kalla vintermånaderna. Två av de mest populära blommorna i denna kategori är nejlikor och rosor strax följt av andra mer exotiska sorter som gladiolus och gerbera. Européerna blev glada och försäljningen steg.

Framgången med sommarblommorna gjorde att de israeliska odlarna sökte efter fler sorter för att utvidga affärsområdet. De beslutade sig för att satsa på blommor som traditionellt enbart växer på det södra halvklotet i länder som Australien och Sydafrika. Protea och vaxblomma är två sorter som blommar mellan maj och augusti på det södra halvklotet, i Israel odlas de under den israeliska vintern som infaller från december till april. Tack vare Israels närhet till Europa blev transportkostnaderna lägre jämfört med blommorna från södra halvklotet och även denna satsning blev en framgång.

Då israeler ju är kända för sin kreativitet började man snart korsbefrukta frön och skapa nya variationer av redan befintliga sorter. Sedan dess har tiotals nya blommor skapats. Israel kan också ta åt sig äran av att ha tagit fram nya varianter av anemoner och gladiolus.

Det är svårt att tro att ett till ytan så litet land som Israel med mycket öken kan ha blivit ett växthus för den globala blomsterindustrin. Men det har visat sig att Israel har de ideala klimatförutsättningarna för att odla blommor. Landet har i genomsnitt 300 soliga dagar varje år vilket gör att de kan möta marknadens specifika krav, året om, och från hela världen.

Det fanns cirka 1 200 odlare spridda över hela landet under 2003. Tio procent av blommorna odlas i Galiléen och de norra delarna av landet, fem procent kommer från Jordandalen, 25 procent odlas i mitten av landet och tio procent kommer från bergen runt Jerusalem.

Men den största delen, 50 procent, kommer från landets södra del inklusive Aravaöknen och Eilat. Där har Israel lärt sig att vända det torra och heta ökenklimatet till sin fördel. Detta omfattar användandet av växthus och skugga för att skydda blommor från direkt solljus och extrem hetta. Artificiell jord, inklusive vulkanisk jord, används där ökensanden inte går att använda. Vatten återanvänds via avancerade filtreringssystem vilket lett till att öknen blomstrar i många färger och arter, trots avsaknaden av regn.

I likhet med Israels hightechindustri stöttas blomsterindustrin av forskning och utveckling. Huvudcentra för forskning finns vid Ben Gurion Universitetet i Beersheva, Vulkaniska Institutet i Rischon le Zion och Jordbruksfakulteten vid Hebrew University i Jerusalem. Genom dessa institutioners ansträngningar i direkt samarbete med odlarna kan Israel fortsätta göra tekniska framsteg.

Men trots tekniska fördelar har konkurrensen hårdnat från länder som Kenya, Zimbabwe, Ecuador, Colombia och Israels marknadsandelar har minskat. Rätt klimat och billig arbetskraft gör att Israel måste kämpa för att behålla sin position på marknaden. Det gör man genom att hela tiden erbjuda nya variationer. För närvarande exporteras närmare 800 olika variationer vilket står för ett utbud få länder kan matcha.

Efter fyra år av nedgång tror nu israeliska odlare att trenden vänder under 2004 och prognosen ligger på 1,27 miljarder snittblommor. Med tanke på kvalitet, uppfinningsrikedom och variation har Israel goda möjligheter att nå detta mål.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.