Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiUppåtgående smittar av sig

Israelisk teknologi är erkänd över hela världen. Det handlar såväl om mjukvaror, kommunikation, säkerhet som bioteknik. Detta har lett till en blomstrande riskkapitalsektor i Israel med lokala och utländska investerare. Lovande företag har därmed möjlighet att få ut sina produkter och idéer i världen.

Mängden kapital som privata israeliska hightech företag fick in från riskkapitalbolag stod på sin höjd år 2000 med tre miljarder usd. Men, avmattningen av den globala ekonomin under de senaste 2 - 3 åren och den dåliga utvecklingen på aktiemarknaderna ledde till en dramatisk nedgång i insamlade medel. Undersökningsinstitutet för riskkapitalmarknaden i Tel Aviv visar att israeliska hightechföretag bara drog in 1.01 miljarder usd under 2003, elva procent under året innan.

Efter tre år av nedgång kan man nu börja prata om en vändning. Vi har all anledning till att vara optimistiska.
Israel har dock ridit ut stormen bättre än andra många andra länder. Samtidigt som investeringarna minskade med elva procent i Israel, gick de ner med 20 procent i USA och 23 procent i Europa. En europeisk jämförelse placerar Israel på andra plats efter Storbritanniens 1 258 miljarder usd. Sverige hamnar på femte plats med 344 miljoner usd.

Riskkapitalmarknaden förbereder sig nu för tillväxt. Zeev Holtzman, styrelseordförande och VD för Giza Venture Capital i Herzliya säger att "efter tre år av nedgång kan man nu börja tala om en vändning. Vi har all anledning till att vara optimistiska".

Han refererar till den globala återhämtningen och hur väl aktiemarknaderna gått den senaste tiden, speciellt NASDAQ i New York. Aktiemarknaden är viktig av två anledningar; vinstöverskottet gör det möjligt att slussa mer pengar till de mer våghalsiga riskkapitalföretagen och den ger även företag möjlighet att få in nytt kapital genom börsintroduktion.

Detta har gjort att intresset åter vaknat för Israel. Under början av 2004 arbetade 10 - 15 riskkapitalbolag aktivt med att dra in pengar. Själv hoppas han kunna starta en ny riskkapitalfond i september med 175 miljoner usd i tillgångar.

Naturligtvis smittar en uppåtgående trend av sig. När hightech får mer pengar till nyföretagande, går det samtidigt bättre för dess stödindustrier, bankerna, pr-företagen, advokatfirmorna och andra.

Det finns god anledning för många israeler att känna hopp dessa dagar.

Martin Geifman är frilansjournalist och rapporterar om ekonomin i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.