Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiÖkad tillväxt under 2004

Det har varit tufft för Israels ekonomi sedan början av detta årtusende. Mycket hänger samman med den globala konjunkturnedgången men det lokala säkerhetsläget har inte hjälpt upp situationen alls. Israels BNP minskade med 0,9 procent under 2001 och 0,8 procent under 2002.

Dock började Israel skönja en positiv förändring under andra kvartalet 2003 som verkar hålla i sig detta år. Och förhoppningvis även under 2005. Information från Israels Statistiska Centralbyrå visar att Israels ekonomi växte med 1,2 procent under 2003 till BNP 16 300 usd per capita. I och för sig låter en 1,2 procents tillväxt ganska liten i jämförelse med USA: s tillväxt på 3,1 procent, men den är definitivt bättre än de anemiska 0,5 procenten de tolv euroländerna uppvisar (Economist magazine).

En av de viktigaste anledningarna till vändningen under 2003 hänger samman med exporten. Israels export växte med cirka 8 procent under det gångna året. Och eftersom exporten växte snabbare än importen, föll handelsunderskottet med 13 procent till sin lägsta nivå sedan 1991. Israels ökade export är primärt resultatet av ökad konkurrenskraft på världsmarknaden och ökad efterfrågan.

När ekonomer pratar om israelisk export har de en förmåga att fokusera på landets stora framgångar inom hightech. De är förvisso spektakulära, men man ska inte ignorera de stora landvinningar Israel har gjort inom mer traditionella industrier.

Ett företag som visat stora tillväxtsiffror de senaste åren är Albaad Ltd. Företaget grundades 1985 på en kibbutz och har blivit en ledande tillverkare av våtservetter samt skaffat sig en ledande position på världsmarknaden för dessa. Företaget har växt med 24 procent årligen de senaste fyra åren med en försäljning upp emot 100 miljoner usd årligen. Företagets produkter säljs i mer än 35 länder.

Albaad följer globaliseringstrenden och håller därför på att etablera sig utanför Israel. Under 2001 öppnades Geowipes, ett bolag för marknadsföring och försäljning av den israeliska produkten för den amerikanska marknaden, under 2002 öppnade de en tillverkningsenhet i Tyskland och för närvarande håller man på att bygga en fabrik i USA.

Israels export är bred och varierad, alla exportföretagen kommer under 2004 dra nytta av flertalet faktorer som hjälpte till att öka försäljningen redan under 2003; shekelns värde är lågt och gör israeliska produkter billiga, de generella lönesänkningarna har gjort att israeliska produkter blivit mer konkurrenskraftiga på världsmarknaderna.

Därför tror många ekonomiska experter på en än starkare export under detta år, något som kommer att hjälpa den israeliska ekonomin att växa ännu snabbare. Hoppfulla tror på en BNP- ökning på 2,5 procent.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.