Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiBusiness as usual?

Mot slutet av förra året hävde Svenska utrikesministeriet sin avrådan att resa till Israel. Israel hoppas nu att affärerna länderna emellan kommer att öka och att fler företagsamma svenskar söker nya affärsmöjligheter i landet.

Men, det finns dock saker man bör tänka på när man gör affärer med Israel. Vissa, som pris och efterfrågan, är uppenbara. Andra, som kulturella skillnader, är inte lika lätta att förstå sig på alla gånger.

Ett minne från min första tid som handelsattaché i Sverige är den vänlige affärsman jag träffade ett par gånger. Jag hade föreslagit honom ett affärsupplägg och möttes av "Det låter intressant, skicka mig lite mer information". Som israel tolkade jag svaret ordagrant; han tyckte mitt förslag var intressant och ville veta mer.

Efter ett par månaders dödläge gick det dock upp för mig att affärsmannen egentligen inte varit intresserad, utan enbart avfärdat mig på ett artigt, svenskt sätt. Hans "Det låter intressant…" var det svenska sättet att säga: "Nej tack, detta är ingenting för oss".

Hade vi varit i Israel skulle min motpart ha sagt ett tydligt nej ganska snart. Vad jag lärde mig var att svenskar försöker undvika obehagliga, direkta situationer. Deras sätt att säga nej skiljer sig från det israeliska, vilket å andra sidan kanske får många svenskar att uppfatta israeler som burdusa och avvisande. Israelen å sin sida kanske uppfattar svensken som intresserad, fast han egentligen inte är det.

Den typiske israelen är otålig. Han har oftast inte ro i kroppen att sitta ner och lyssna på motparten en längre stund. Han föredrar en öppen dialog vilket även tar fram hans största fördel - kreativiteten. Människorna i Israel präglas av att de bor i ett ungt och expansivt land. Som nybyggare är vi tvungna att ha bråttom och det finns inte alltid tid över för noggranna planeringar och utvärderingar. Vi är tvungna att få saker och ting att fungera samtidigt som vi förbättrar dem. Detta skiljer sig markant från det svenska sättet att arbeta, planera, genomföra och utvärdera.

En annan tydlig skillnad mellan Sverige och Israel är användandet av advokater. I Israel konsulteras advokater före, under och efter varje steg i ett avtal. Advokaten är djupt involverad i företaget och därför kan svenskar som gör affärer med Israel förvänta sig ett mycket tjockt kontrakt när de ska avsluta en affär med ett israeliskt företag.

Det kan ta tid att komma underfund med motpartens kultur och hitta gemensamma vägar. Under tiden finns det praktiska saker som kan vara bra att känna till. Ta detta med mat som ett exempel. Mitt första lunchmöte i Sverige var satt till 11.00, en tidpunkt då frukostmenyn fortfarande gäller i Israel, lunch äter man tidigast klockan 13.00.

Till det kommer kosher. Om man inte känner till de restriktioner som gäller, kan man olyckligtvis kanske bjuda på mat på en fantastisk skaldjursrestaurang med någon som håller kosher och ha svårt att förstå varför hon eller han inte äter…

En annan viktig skillnad är fördelningen av arbetsdagar i veckan. I Israel håller de flesta företag och officiella inrättningar öppet söndag till torsdag. På grund av shabat stänger de flesta redan klockan 14.00 på fredagarna och håller stängt på lördag.

Dessutom skiljer sig den judiska kalendern från den Gregorianska. Det judiska året består av 354 dagar till skillnad mot de 365 som gäller här. Det judiska nyåret infaller oftast i september, men inte alltid. Och inte alltid på samma dag enligt det svenska sättet att se på saken. Därför kan det vara klokt att kontrollera den judiska kalendern innan man bokar in en affärsresa för att inte mötas av helglediga israeler.

Med kunskap om en del av de kulturella skillnader (och likheter) som finns mellan våra bägge länder, hoppas jag att affärskontakterna mellan våra bägge länder kommer att förbättras och öka.

Ohad Cohen
Israels handelsattaché i Stockholm.

Club Med återvänder till Israel

Världens största semesterföretag, Club Med, återvänder till Israel efter två års frånvaro. Club Med har skrivit avtal med Fattall Hotel Management. Fattall kommer att driva Club Meds hotell i Eilat under tio år med start i april 2004.
Hotellet har varit stängt sedan juni 2001. (Globes)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.