Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiIsrael in i Irak?

Samtidigt som de militära operationerna fortgår i Irak, har ett försiktigt återuppbyggnadsarbete påbörjats. Vid donatorskonferensen i Spanien i slutet av oktober förutspådde USA att det kommer att kosta runt 55 miljarder usd fram till 2007. USA kommer att stå för 20 miljarder usd, inkomster från Iraks olja kommer förhoppningsvis att kunna bidra med mellan 15 till 18 miljarder usd vilket lämnar mellan 17 till 20 miljarder kvar att finansieras av den övriga världen.

Möjligheterna för Israel att delta i det massiva återuppbyggnadsprojektet är stora. Först och främst har Israel en fördel genom sin geografiska närhet. Bortsett från lokala trafikstockningar och väntetider vid gränsövergångar tar det cirka fem timmar att köra från den israeliska hamnstaden Haifa till Bagdad. Precis som det korta avståndet gjorde Israel strategiskt utsatt från 1948 fram till Saddams fall, står samma sträcka idag för den kortaste landvägen för europeiskt skeppat gods avsett för Irak.

Israel har snabbt utvecklats från att vara ett outvecklat land till en global exportör av varor under en relativt kort period. Israel har den kunskap Irak behöver idag; jordbruk, utbildning, land och lufttransporter, hälsa, internationell säkerhet, telekommunikation och mycket annat.

Möjligheten för israeliska företag att få delta i Iraks återuppbyggnad vilar på två huvudstrategier. Den första är att hålla låg profil. Ett uppenbart skäl till detta är att inte öka spänningarna inom regionen. Israel fortsätter att vara ett känsligt ämne bland araberna och närvaron kan bli problematisk. Detta är dock ett mindre bekymmer i de kurdiska områdena då Israel sedan länge har goda relationer med kurderna.

Den andra är att göra affärer via underleverantörer. Det är ganska osannolikt att ett israeliskt företag kommer att ro hem ett större kontrakt i Irak. Därför är det inte lönt att titta efter israeliska företag i de anbudsförfarande som FN, USA, Världsbanken eller andra organisationer kommer att ställa ut. Men, även om Israel inte blir ombett att installera ett mobiltelefonnät i Irak, är det fullt möjligt att israeliska företag kommer att leverera och bistå det företag som vinner anbudet.

Det ryktas att ett israeliskt företag redan agerar underleverantör till ett holländskt företag som säljer möbler till irakiska skolor. Ett annat rykte handlar om israeliskt samarbete med ett asiatiskt företag som ska leverera kött till den amerikanska armén i Irak. Även om inget av företagen vill kommentera ryktena visar de ändå på framtida israeliska affärsmöjligheter i Irak.

Martin Geifman rapporterar om ekonomin i Israel för Menorah.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.