Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiIsraels export
- inte bara apelsiner
Ekonomi
Ohad Cohen

Berättelsen om den israeliska ekonomin är en av de mest fascinerande i västvärlden. Landet har under sin korta existens upplevt sex krig och dubblat sin befolkning mer än åtta gånger. Folk har invandrat från fem kontinenter med olika kulturer och språk. Det finns knappt några naturtillgångar utöver befolkningen. Trots detta rankas Israel som en av världens 30 mest avancerade ekonomier, ett ekonomiskt mirakel.

Sett ur den ekonomiska vinkeln har det inte varit lätt. 1948 fanns knappt någon industri i Israel förutom några få företag grundande av "jekes", tyska judar; Osem, Soglowek, Strauss. Jordbruksindustrin var ganska avancerad, det fanns en stark drivkraft att bruka jorden och Jaffaapelsinen var flaggskeppet.

55 år efter landets grundande har inriktningen på den israeliska ekonomin ändrats dramatiskt och idag är Israel ett av de fem mest framgångsrika högteknologiska länderna i världen enligt amerikanska tidskrifter, levnadsstandarden liknar de flesta EU-länderna. WIRED Magazine rankade Stockholm och Israel på delad andra plats efter Silicon Valley.

Israel har fler än 1 500 högteknologiska företag och cirka 120 israeliska bolag, eller med israeliskt ursprung, är listade på NASDAQ-börsen i New York. 50 procent av landets export är högteknologiska produkter och många globala företag som Intel och Motorola har lagt sina forsknings- och utvecklingsenheter i Israel. Till exempel togs Intels Pentium IV-processor fram i Israel.

Hur gick det då till? Vad var det som fick Israels ekonomi att gå från traditionell industri med textilier och jordbruk till högteknologi?

Svaret består av några olika delar. Under 1990-talet drabbades världen av en högteknologisk boom och den israeliska ekonomin var på rätt plats vid rätt tidpunkt. Genomsnittsisraelen är driftig och vill gärna starta eget, vilket passade den högteknologiska boomen som letade efter nya idéer, som hand i handske.

Dock räcker det inte med bara goda idéer för att bygga en kunskapsbaserad industri, det krävs även kvalificerade medarbetare. Sovjetunionens fall i slutet av 1980-talet öppnade en väg för judar att ta sig ut och sedan början av 1990-talet har cirka en miljon personer tagit chansen, och samtidigt försett industrin med sina tillgångar. Cirka 40 procent av dem som kom hade minst en universitetsexamen med sig i bagaget och de välkomnades av de högteknologiska företagen med öppna armar. Tillsammans med studenterna vid de israeliska universiteten växte industrin fort.

Men det krävdes pengar, mycket pengar. Genom några smarta drag lyckades den israeliska regeringen dra till sig israeliska och utländska investerare. "Yozma Venture Capital" är ett halvstatligt riskkapitalbolag som satte igång processen att bygga en riskkapitalindustri i Israel. Modellen togs över av andra länder efter ett par år. Under 1994 erbjöd Yozmafonden cirka två miljarder kronor till nyföretagande. Efter sex år hade mer än 30 miljarder kronor kommit in från privata investerare till de israeliska högteknologiska företagen.

Ett bra exempel på förändringen är mjukvarusektorn. Under 1992 låg exporten av citrusprodukter och mjukvaror på samma nivå, två miljarder kronor. Tio år senare låg exporten av citrusprodukter kvar på samma nivå medan exporten av mjukvaruprodukter hade stigit till över 20 miljarder kronor.

Ohad Cohen är handelsattaché vid Israels ambassad i Stockholm.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.