Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiSmakfylld framgång

Svunna är de dagar då höjdpunkten av israelisk matexport var liktydigt med Jaffaapelsiner. Idag står jordbruksprodukter enbart för 2,5 procent av Israels export och citrusfrukterna bara för 0,2 procent. Nu är det israeliska viner, ostar, sallader och choklad som får kräsna smaklökar världen över att vattnas.
Av Israel 21c

Bara för att Israels export har gått över till hightech och läkemedel innebär det inte att israeliska livsmedel övergivit handlarnas hyllor. Fler och fler produkter dyker upp på hyllor i Europa och inte bara på kosherhyllorna. De nya produkterna har hittat sin väg in i några av världens mest prestigefyllda delikatessbutiker.

Till företagen Tivol, Elite, Olivia, Gad Cheeses, Tzabar Salads och Recanati vingårdar sällade sig även bagerikedjan Lahami under våren. Företaget har meddelat att deras produkter kommer att finnas tillgängliga under 2003 i hundratals stormarknader samt andra försäljningsställen i Europa efter att de skrivit avtal med ett centralt distributionsföretag i Europa. Avtalet kom till stånd efter Lahamis imponerande monter vid matmässan i Frankrike under våren. Lahami började exportera sina produkter till Europa i slutet av 2002 och finns nu bland annat på Selfridges i England och Gallerie Lafayette i Frankrike.

I början av april tog det israeliska företaget "Ethnic Delight" ägt av Olivia första pris i kategorin "bredbara pålägg och såser" före 900 andra konkurrerande företag. Olivia ägs i sin tur av mejeriföretaget Tnuva.

- Vi vänder oss inte enbart till koshermarknader utan även till gourmetmarknader, säger Iris Fein, styrelseordförande för Olivia.

Deras export går främst till USA, Japan och Frankrike men de letar hela tiden efter nya marknader. Enligt Olivias synsätt handlar det inte om att klassas som kosherprodukt i första hand utan snarare som gourmetprodukt, en marknad som är mycket större.

Olivia startade sin verksamhet för cirka tolv år sedan då de enbart producerade varor för export. Det var först i mitten av 1990-talet som företagets grundare Yoel Banas beslöt sig för att gå in på den israeliska marknaden. Idag vill man ta sig tillbaka till ursprunget och hoppas öka från 20 procents export till 50 procent inom ett par års tid.

Företaget Tivol ägs av Nestlé-Osem gruppen och har också rönt stora framgångar utanför Israel tack vare sin dragningskraft på hälsokostmarknaden. Idag producerar Tivol köttersättningsprodukter baserade på grönsaker och sojaflingor och exporterar för mer än USD 30 miljoner till mestadels Västeuropa. En del av deras produkter säljs i Sverige.

De flesta israeliska livsmedelsprodukter säljs under eget namn utanför Israel, namn som dock inte alltid associeras med Israel då detta visat sig medföra försäljningsproblem i vissa fall. Detta yttrade sig bland annat i ett upprop på Dagens Nyheters debattsida i januari där ett 70-tal personer uppmanade till bojkott mot israeliska varor.

- Vi är ett israeliskt företag men associeras inte i första hand med Israel. På den franska matmässan tillhörde vi gruppen "etnisk mat". Konsumenterna tycker om kvaliteten på våra produkter men vet oftast inte var de är tillverkade. Vi vill ge våra kunder en Medelhavsimage och inte nödvändigtvis en israelisk image, anser Iris Fein från Olivia.

Ostföretaget Gad Dairies har däremot ingenting emot att skylta med sitt israeliska ursprung. Företaget har exporterat till USA, Frankrike och England i tre års tid.

- Det började med att vi blev kontaktade av distributörer för koshermat utanför Israel. Därefter visade vi oss på matmässor i Paris, något som lett till att våra produkter idag finns i livsmedelskedjor i Frankrike såväl som i USA, säger en talesman för företaget.

Gad Dairies exporterar medelhavsostar som ricotta, leben och haloumi från Israel för närmare 150 000 USD i månaden. Produkterna säljs med hebreisk text på förpackningen vid sidan av den engelska.

Israels största mjölkproducent Tnuva ligger i startgroparna att ta steget utanför de egna gränserna. Enligt en rapport i israeliska media förhandlar företaget om att köpa upp 50 procent av ett amerikanskt livsmedelsföretag för att ta sig in på den enorma USA-marknaden. Första steget blir den etniska matmarknaden med vinkling åt kosher, därefter hoppas man kunna nå den övriga marknaden. Tnuva gjorde en vinst på USD 1,5 miljarder under 2002.

Men israeliskt vin säljer också väl, främst i Japan, Frankrike, USA och Italien. Vingården Recanti rapporterar om försäljning för 2.2 miljoner dollar under de senaste fem åren. Och påsar från det anrika företaget Wissotsky Tea kan avnjutas i såväl USA, Ryssland som te-metropolen England.

Märkvärdigast är nog Tsabar Salads framgångar, ett dotterbolag till matproducenten Osem. De har lyckats tränga in i de stora kedjorna i Västeuropa, Belgien, England, Holland och Frankrike med Mellanösterns mest kända livsmedel: Hummous, kikärtsröra. Tydligen gillar britterna att äta hummous på torra kex, fransmännen på baguetter och holländarna på smörgåsar. Det finns olika smaker och variationer på temat men försäljningen har legat stadigt på USD tre miljoner de senaste tre åren.

Frågan som återstår är; kommer detta till Sverige?

Israel 21c är en amerikansk nyhetsbyrå som rapporterar från Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.