Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiTel Aviv april 2003

Efter 2,5 år av utnötningskrig mot palestinierna parallellt med global ekonomisk avmattning, är den israeliska ekonomin i djup kris. Israels BNP minskade med i snitt en procent såväl 2001 som 2002. Förra året uppgick budgetunderskottet till 4,1 miljarder US dollar, cirka fyra procent av Israels BNP. Försvar och andra kostnader steg och skatteinkomsterna blev lägre än beräknat. Under årets första två månader uppgick statsskulden till drygt en miljard US dollar. Om trenden fortsätter kan skulden öka upp till sex procent av BNP, långt över årets mål på tre procent. Detta skulle kunna skada Israels kreditvärdighet på världsmarknaden och i värsta fall leda till att Israels ekonomi kollapsar i likhet vad som hänt i Argentina.

Den som ska ta Israel ur denna ekonomiska kris är Benjamin Netanyahu som i Ariel Sharons nya regering har bytt roll från utrikesminister till finansminister. Sedan sin utnämning den 28 februari har han arbetat oavbrutet med att ta fram ett ekonomiskt krispaket.

Den 25 mars antog Israels regering Netanyahus plan som bland annat innehåller nedskärningar av den offentliga sektorns kostnader med cirka 22 miljarder kronor. De två ministrar från det Nationella Religiösa Partiet som röstade emot förslaget, hävdade att åtgärderna kommer att driva mer än 100 000 barn och deras familjer under fattigdomsstrecket samtidigt som de rika får skattelättnader.

Israels ekonomi ska räddas genom att kapa kostnader och stimulera den privata sektorn. Alla kommer att känna av nedskärningarna men den offentliga sektorn kommer att drabbas extra hårt. 4 000 statsanställda ska avskedas, de som stannar kvar får ta en åttaprocentig lönesänkning. I paketet ingår även bidragssänkningar för familjer, ökning av pensionsåldern med två år till 67 år och höjning av skatt på nationella lotterivinster.

Enligt Netanyahu behövs det drastiska åtgärder för att rädda Israel från den värsta ekonomiska nedgången i landets 55-åriga historia och för att vända två år av negativ tillväxt. "Israels offentliga sektor spenderar mest pengar i Västvärlden, fortsätter vi på samma sätt kommer vi att krascha."

Förslaget ska nu vidare till Knesset för debatt och omröstning. Tre omröstningar måste till innan förslaget kan antas, förhoppningsvis sker det innan juni månad.

Men det lär inte bli en dans på rosor. Fackföreningsrörelsen är mycket kritisk, i början av månaden gick många offentligt anställda i strejk, något som säkerligen lär leda till att en urvattnad version av den ursprungliga sparplanen röstas igenom. Men även med ändringar är det viktigt att visa det israeliska folket och utländska investerare att regeringen har en trovärdig budget baserad på realistiska antaganden.

Sparpaketets framgång lär även avgöra Netanyahus framtid som politiker. Lyckas han som finansminister ökar hans chanser att ta över som premiärminister den dag Sharon träder tillbaka.

Martin Geifman är frilansjournalist som rapporterar om det ekonomiska läget för Menorah.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.