Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiFöretagsreportaget
Fredrik Sieradzki

Elite
sockersöt israelisk expansion

Krig, inflation och allmän nedstämdhet har påverkat den israeliska konfekt- och kaffegiganten Elite relativt marginellt. Världen dricker ju kaffe och äter godis såväl i bra som dåliga tider. Nu satsar Elite på att lära östeuropéer och amerikaner att uppskatta israeliska godsaker.

Elites choklad, bakverk, kaffe och snacks är lika synonymt med israelisk mat som falafel och Jaffa-apelsiner. Elite är en i högsta grad vital, snart 70-årig israelisk institution, som för övrigt firar 30-årsjubileum i år som israelisk börsaktie. Till skillnad från många av teknologiaktierna har Elite inte tagit lika mycket stryk av de senaste årens ekonomiska kräftgång. Under de första nio månaderna 2002 gjorde koncernen ett rörelseresultat på 86 miljoner shekel, alltså motsvarande 170 miljoner kronor. Det var visserligen lite mindre än föregående år men å andra sidan tjänar Elite tillräckligt med pengar för att fortsätta att expandera och köpa nya varumärken.

Israel är på tok för litet för Elite som säljer för motsvarande runt fyra miljarder kronor om året. Största ägare är den stormrika familjen Strauss.

Utlandsverksamheten står snart för nästan hälften av Elites försäljning. Företaget exporterar allt mer av sin israeliska choklad-knowhow till Europa och den amerikanska kontinenten. Idag finns bolaget i elva länder. Och fler står på tur. Med sedvanlig israelisk chutzpah (fräckhet) är man till exempel på väg att få chokladgourmander i England och Schweiz att älska det nyligen inköpta kvalitetvarumärket Max Brenner.

Men det är framför allt i Östeuropa som Elite blivit en tung aktör. Koncernen etablerade sig i Polen redan för tio år sedan och har idag en affärskedja och distributionsnätverk över hela landet. Företaget har också satsat hårt på tillverkning och försäljning i det forna Jugoslavien, Kroatien, Bulgarien, Rumänien och Turkiet.

Precis som alla andra israeliska företag vill Elite ta en rejäl tugga av den amerikanska marknaden. Häromåret inköptes en välkänd kaffefabrik i Brasilien för 40 miljoner dollar. Och Elite har redan stigit in med full kraft i USA, framför allt tack vare ett distributionssamarbete med koscherjätten Rokeach, som själv har ambitioner att sälja lite mer än gefillte fish på burk.

Med 70 procent av hemmachokladmarknaden har Elite, åtminstone fram till i vintras, nästan haft monopol i Israel. Den bilden börjar nu naggas i kanten. Efter ett aggressivt insteg av den välkända engelska chokladkonkurrenten Cadburys i slutet av 2002, hotas Elite för första gången på allvar på hemmaplan. Via sin representant Carmit hälsar Cadburys att man satsar motsvarande nästan 38,5 miljoner kronor på att sluka 25 procent av den israeliska chokladmarknaden de kommande två åren.

Och israelerna tycks gilla Cadburys choklad. Det engelska bolaget har redan fyra procent av den israeliska marknaden. Det tog Nestlé tio år att erövra en lika stor andel. Men Elite är inte oroligt, bolaget dominerar fortfarande. Och det är framför allt utomlands de stora marknaderna finns.

För när allt kommer omkring är israelerna usla på att sätta i sig choklad. Genomsnittsisraelen äter bara två kilo per år i jämförelse med världsgenomsnittet på tio kilo per capita och år.

Fredrik Sieradzki har tidigare arbetat som journalist på Finanstidningen

Elite Industries

Antal anställda: Över 4 500 personer varav 1 700 utomlands
Noterad på: Tel Aviv-börsen
Försäljning 2002 (kvartal 1-3): 2,6 miljarder svenska kronor.
Vinst före finansnetto och skatt (kvartal 1-3): 170 miljoner svenska kronor.
Vinst efter skatt: 85 miljoner svenska kronor.
Marknadsvärde: 1,8 miljarder svenska kronor.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.