Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiSäkerhet
får Check Point att stå på säker mark
Företagsreportaget
Mikael Törnvall

Det israeliska datasäkerhetsföretaget Check Point Software är en framgångssaga i dubbel bemärkelse. Företaget har byggt upp en världsledande position inom sin nisch - och har dessutom gått stärkt ur IT- och Internetkraschen.

För toppcheferna på Ericsson eller Telia måste de ekonomiska rapporterna från Check Point kännas närmast overkliga. Medan Ericsson gör mångmiljardförluster visar Check Point upp den ena rekordvinsten efter den andra. Och det mitt i den kanske värsta kris som IT-branschen gått igenom någonsin. Under tredje kvartalet gjorde det israeliska företaget en vinst på 63 miljoner dollar. Riktigt imponerande blir det om man betänker att omsättningen var 104 miljoner dollar. Det innebär att för varje krona som Check Point sålde för under den här perioden var 61 öre ren vinst. För de flesta IT-företag hade en vinst på en fjärdedel varit mer än nog.

Vad är då hemligheten bakom succén? Den ena delen handlar om att göra rätt saker, den andra om att göra dem på rätt sätt. Det är uppenbart att många dagsländor i Internetvärlden därför försvann att ingen egentligen efterfrågade deras produkter. Check Point har hela tiden utvecklat och sålt program som behövs, oavsett kortsiktiga trender i IT-världen.

Men det räcker inte att göra rätt produkter. Det har giganter som IBM och Ericsson fått erfara. Att navigera genom den kris som varit de senaste tre åren kräver enorm skicklighet.

Check Points VD Gil Shwed sade i en intervju nyligen med facktidningen Channel Web att det handlar om att veta vad man är bäst på, och koncentrera sig på det.

- Vi insåg tidigt att vi inte kan vara överallt samtidigt, speciellt inte på en marknad som växer så snabbt. Så i stället skaffade vi partners över hela världen, säger han.

I dag samarbetar Check Point med närmare 3 000 företag över hela världen som hjälper till med försäljning och teknisk support. På det sättet kan Check Point, som bara har 1 200 anställda, ändå vara närvarande i stort sett överallt i världen.

Lika viktigt är förmågan att driva företaget effektivt. Check Point drogs aldrig med i hysterin åren 1999 och 2000 utan fortsatte hålla hårt i pengarna. Det ger resultat nu.

- Trots den ekonomiska krisen fortsätter vi att göra bra vinster, vi får viktiga beställningar, och vi har kontroll på kostnaderna, sa Gil Shwed i höstas när resultatet för tredje kvartalet publicerades.

Check Point grundades 1993 och är ett av Israels många framgångsrika högteknologiföretag. På tio år har företaget gått från ingenting till en omsättning på omkring 4,5 miljarder kronor. Snabbt insåg företaget att man måste sälja sina produkter över hela världen för att finansiera de stora utvecklingskostnaderna. Sedan länge har man försäljningskontor i både Europa och Nordamerika. Check Point är dessutom noterat på den amerikanska aktiebörsen Nasdaq.

Men det innebär inte att bolaget upphört att vara israeliskt. Huvudkontoret ligger fortfarande i Ramat-Gan strax utanför Tel Aviv. Här sker också merparten av all produktutveckling.

Säljkontor finns på ett 20-tal platser, bland annat i Sverige.

Check Points program används dagligen av storföretag över hela världen. Och kunderna fortsätter att använda programmen, trots att Internetbubblan för länge sedan har spruckit.

Den ena kategorin program Check Point utvecklar är säkerhetsprogram. Enkelt uttryckt gör de att hackers inte kan ta sig in i företagens datorer.

Den andra kategorin är program för att koppla samman datorer med hjälp av Internet. Och det är något som allt fler företag gör när de ska koppla upp sina kontor mot centraldatorerna på huvudkontoret.

Check Point Software
Grundat:  1993
Huvudkontor:  Ramat-Gan utanför Tel Aviv
Viktigaste produkter:  Program för datasäkerhet och för att koppla samman datorer via Internet. Check Point säljer 65 procent av alla program som kopplar samman större företag med hjälp av Internet. Företaget är också marknadsledande inom så kallade brandväggar som skyddar datorer mot hackers som försöker komma åt information i företagens datorer.
Omsättning 2002:  Cirka 4,5 miljarder kronor
Vinst:  Cirka 2,5 miljarder kronor

Men Check Point ser inte bara storföretagen som kunder. Även småföretag och till och med privatpersoner använder företagets produkter för datasäkerhet.

I och med att bredband blir allt vanligare också bland småföretagen och hos privatpersoner blir datasäkerhet viktigare och viktigare. En hemdator som ständigt är uppkopplad mot Internet via bredband är ständigt hotad av hackerattacker.

Nästa stora marknad för Check Point är mobil-telefoner och bärbara datorer som kopplas upp mot Internet via mobiltelefoner. I och med 3G-telefoni kommer dessutom även vanliga telefoner att mer och mer likna datorer, och därmed vara utsatta för hackerattacker. Behovet av program som skyddar mot hackers kommer att bli enormt.

Så trots att IT-branschen fortfarande är i kris tyder ingenting på annat än att Check Point har en ljus framtid.

Mikael Törnvall är journalist på Dagens Industri


Check Points VD
- en av världens 100 framtida ledare

Gil Shwed

Gil Shwed, 35, grundare och VD i Check Point Software Technologies, är en av morgondagens 100 unga ledare enligt World Economic Forum's Global Leaders for Tomorrow Program 2003. World Economic Forum är en oberoende internationell organisation som varje år utnämner 100 nya personer. 2003 års lista innehåller personer från 49 nationer.

Kandidaterna som nomineras måste vara under 37 år, ha ett utvecklat affärssinne samt visa på starkt ledarskap genom att även driva frågor utanför det egna området.

Den brittiske premiärministern Tony Blair, den spanske premiärministern Jose Maria Aznar, Microsofts Bill Gates och Michael Dell på Dell Technologies är några av dem som funnits med på tidigare års listor. (Ha'aretz)Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.