Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Ekonomi

Teva växer när konkurrenterna rasar

Israeliska Teva Pharmaceutical Industries är idag världens största tillverkare av generika, kopior av kända läkemedel. Med hjälp av "chutzpah" och snabbspottande produktframtagning har Nasdaq-noterade Teva överraskat
konkurrenter och analytiker.
  Foto: Teva Pharmaceutical

När konkurrenter flera gånger Tevas storlek svettas över vikande försäljning och redovisningsskandaler har israeliska Teva seglat upp som medicinanalytikernas och aktiemarknadens lilla favorit. Ett företag som levererar. Teva är än så länge en David jämfört med de flera gånger större medicin-Goliatarna. Trots detta är Petach Tikva-baserade företaget störst i världen inom generika. Och de växer så det knakar. De senaste fem åren har de ökat sin försäljning med nästan 90 procent och mer än fördubblat sin nettovinst.

Tevas nisch är generika. Men paradoxalt nog är Copaxone, en egenutvecklad patenterad medicin för MS-behandling, Tevas största enskilda försäljningsframgång. Copaxone sålde för 130 miljoner dollar bara under andra kvartalet i år och är därför otroligt avgörande för företagets framgångar. I år har Copaxone även lanserats framgångsrikt i ett antal länder i Europa, bland annat i Tyskland.

Populära alternativ
Teva (namnet betyder natur på hebreiska) är den största läkemedelsleverantören i USA, världens största enskilda marknad, Ett av 15 recept förra året var på en Teva-produkt. Priset på generika är 50 till 80 procent av originalet, vilket har gjort Tevas produkter till populära alternativ.

Bolaget har gynnats av en utveckling där läkemedelsföretagen blivit allt rikare samtidigt som hälsovårdskostnaderna slagit genom taket och befolkningarna blivit äldre. Det fick den amerikanska senaten nyligen att anta en lag som gör det svårare för ett läkemedelsföretag att stoppa ett generika med olika byråkratiska metoder när patenttiden på det etablerade varumärket gått ut.

Men att sälja generika innebär även lägre marginaler och tuffare konkurrens. Det gäller att komma före konkurrenterna med nya mediciner. Idag har Teva mer än 300 olika preparat i Nordamerika, Israel och Europa; allt ifrån antibiotika till smärtstillande medel och hjärtmediciner. Och fler ligger på tur.

- Teva har den bästa pipelinen i branschen, säger Robert Bonte Friedheim, medicinanalytiker på Schroder Salomon Smith Barney i London till Wall Street Journal.

Bolaget har ansökt om 62 nya generika hos Food and Drug Administraton, FDA, den mäktiga amerikanska myndighet som godkänner nya läkemedel. De 62 varumärken som Teva tagit fram kopior på har en årlig sammanlagd försäljning på hela 23 miljarder dollar.

Först till kvarn..
Det är just Tevas "chutzpah" och snabbhet som är företagets styrka.

När ett patent går ut gäller det att snabbt komma in med en ansökan till FDA. Den som är först med anmälan, får sex månaders exklusiv försäljning på den generiska versionen av läkemedel. Ett försprång värt många miljoner dollar. 19 av Tevas 62 ansökningar hos FDA ligger först i kön. Många gånger har dock Teva struntat i att vänta på att patenttiden ska gå ut. I mitten av 90-talet hittade Teva en svaghet i jätten Glaxos medicin mot reumatism som i USA kallas för Relafin. Teva drog Glaxo inför rätta för att få rätt att sälja ett generika på Relafin - och vann häromåret.

De flesta företag som sysslar med generika vill bli "rumsrena" och ta fram egna mediciner. Trots framgången med Copaxone har Teva, klokt nog, enligt många analytiker, inga planer på att bli ett "vanligt" läkemedelsföretag:

- Vi vill vara det ledande generiska medicinföretaget i världen. Det finns inget annat sådant företag idag, säger Tevas VD Israel Makov till tidningen Fortune.


Fredrik Sieradzki
Fredrik Sieradzki har tidigare arbetat som reporter på Finanstidningen.


Försäljning: 2077 Milj. USD (2001-12-31)
Nettovinst: 278,2 Milj USD (2001-12-31)
Antal anställda: 8 500
Verksamhet i: 15 länder
Huvudkontor: Petach Tikva, Tel Aviv
Nyckelmarknader: 62 % i USA, 25% i EuropaTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.