Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Israeliana

Vi minns med saknad
Ben-Gurion-flygplatsen i Tel Aviv är på väg att mista en av sina mest kända turistattraktioner.

De världsberömda, högt utbildade, envisa och oförutsägbara utfrågarna i bagagekontrollen har börjat ersättas av ettor och nollor i ett nytt elektroniskt övervakningssystem. De nya apparaterna har redan installerats på Ben-Gurion. Avsikten med det elektroniska systemet är att raska på kontrollen av de utresande El Al-resenärernas bagage genom att skicka alla väskor genom en scanner istället för att hålla de traditionella, ingående förhören med var och en av ägarna.

Framöver är det meningen att scanna bagaget till alla avgångar från Ben-Gurion. Trösten är att systemet i alla fall bemannas med levande människor från Ben-Gurions säkerhetsavdelning.

Scannersystemet är redan igång vid tio flygplatser på olika håll i världen där El Al startar och landar. (Ha'aretz)


Välkomna arv
Foto: Israels turistbyrå
I sällskap med Kopparberget i Falun och 719 andra historiska platser runt om i världen ska den gamla staden Akko - tas upp bland UNESCO´s Världsarv.

Staden som ligger vid Medelhavet, tre mil norr om Haifa, var under korstågen från 1104 i korsfararnas händer under nästan 200 år och deras främsta stödjepunkt under namnet Saint Jean d´Acre.

För Kopparberget har utmärkelsen som skedde i våras inneburit en påtaglig ökning av turistströmmen. Detsamma kommer förmodligen att gälla Akko, vars byggnadslämningar redan är ett omtyckt turistmål. Gamla stan i Jerusalem och Masada står på tur att bli världsarv i nästa omgång.


Trötta på CNN
Israels TV-tittare har börjat tröttna på CNN. De anser att CNN ger en Israel-fientlig bild av den palestinska terrorkampanjen och vill ha Rupert Murdochs Fox News istället. Därför har satellit-TV-bolaget YES tagit med Fox i basutbudet till sina abonnenter.

Kabel-TV-bolagen har gått in för samma linje. Den tändande gnistan kom när CNN:s skapare Ted Turner i ett uttalande jämställde Israels försvarsmakt med de palestinska självmordsbombarna.


Wallenberg-medalj till Jerusalem Post
Jerusalem Post har utsetts av danska Raoul Wallenberg-centret att få Raoul Wallenberg-medaljen, meddelar tidningen.

"För striden mot ondska" lyder texten på medaljen.

Leon Nikolin som har grundat centret säger i en intervju att Jerusalem Post har förtjänat utmärkelsen därför att tidningen har hållit Raoul Wallenbergs levnadshistoria vid liv hos en bred allmänhet. - Jerusalem Post har behandlat Wallenberg upplysande, opartiskt och yrkesmässigt.


Flest judar i USA?
Var finns flest antal judar i världen - i USA eller i Israel?

I Israel finns 5,3 miljoner judar i en befolkning av 6,5 miljoner. Antalet judar ökade förra året med 100 000 personer, dels tack vare invandring, dels nya födslar.

Låga födelsetal och en tilltagande assimilering bland judarna i USA har medfött att den allmänt spridda uppfattningen att USA har 6 miljoner judar ifrågasätts allt mer. Även om siffran är riktig kommer Israel inom några år att ta tätplatsen om den nuvarande utvecklingen fortsätter. Idag bor 37 procent av världens judar i Israel. 1948, när Israel fick sin självständighet, fanns där blott 6 procent av världens judar. På den tiden bodde var fjärde israel i Tel Aviv-området. Nu bor inte mer än 6 procent av invånarna där.
(Jerusalem Post)


Back in business
Sex veckor efter att hans restaurang förstördes av en självmordsbombare som tog livet av 15 personer, har Israel-araben Ali Adawi byggt upp, utrustat och öppnat restaurangen igen.

Ali Adawi som har drivit sin Matza-restaurang i Haifa i många år skadades själv vid bombattacken.

- Bästa sättet att reagera mot terrorn var att öppna igen, säger han i en intervju.


Bibeln och Koranen mot fördomar
48 judiska och muslimska gymnasister i Gilboa i norra Israel har ställt upp i en tävling om vem som kan bibeln och koranen bäst. Det sägs vara första gången en tävling i parallellkunskap om bibeln och koranen någonsin har hållits.

Målet för tävlingen är att judiska elever ska kunna koranen och muslimska elever bibeln och på så sätt stärka tolerans, fred och samlevnad.


Ofjädrad kyckling
Foto: Hebrew University
Höns har alltid haft ett hårt liv i Israel. Det är för varmt att gå omkring i hettan med fjädrar över hela kroppen. Alldeles för mycket energi går åt att hålla sig någorlunda sval. Energi som borde användas till att växa och bli en stor och god kyckling till middag.

Nu har professor Avigdor Cahaner och hans forskarlag vid Hebrew University lyckats få fram flera dusssin alldeles nakna kycklingar genom att korsa vanliga kycklingar med fåglar som redan är avklädda därför att de har en naturlig naken-gen i sig.

De nya nakna kycklingarna är också mer bantarvänliga. Det är nämligen så att det mesta fettet hos vanliga kycklingar sitter just vid fjäderfästet. Genom att genetiskt avskaffa fjädrarna avskaffas också fettet, förklarar professorn.

Nej, tyvärr har nog inte den israeliska bantarkycklingen någon framtid i Sverige. Det är alltför kallt för kycklingar att gå nakna här.


Stöd Israel i Paris
Om ni vill göra en liten insats för Israels ekonomi medan ni är i Paris, ta in på lilla hotel Verlain nära Louvern.

Hotellet har nämligen nyligen köpts av den israeliska biluthyrarfirman Eldan. Kommer ni i sällskap med en israelisk gäst kanske ni kan få hänga med på specialerbjudandet: En hyrbil kostnadsfritt under en dag.


Anders H PersTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.