Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Data - Forskning - MedicinRevolutionen är nära

I över 100 års tid har forskare sökt efter lösningar att tillföra insulin via tabletter i stället för via sprutor. Nu hävdar en israelisk forskargrupp att de hittat en lösning.
Av Abigail Klein Leichman, Israel 21c

Att svälja ett piller är mycket mer tilltalande för diabetiker än att ta sprutor. Det Jerusalembaserade företaget Oramed Pharmaceuticals är ett steg närmare att lansera en tablett innehållande insulin för personer med typ 2-diabetes. 147 personer i USA kommer att få delta i fas 2 kliniska prövningar.

VD Nadav Kidron tror att produkten kan komma att revolutionera behandlingen av diabetes, en sjukdom som drabbar fler än 371 miljoner människor världen över. De flesta fall är av typ-2 diabetes där kroppen inte klarar av att använda hormonet insulin effektivt för att bryta ner socker.

För närvarande måste alla diabetiker injicera insulin, något som medför ständig risk för infektion. En kapsel skulle vara mycket mer bekvämt och även mer naturligt då den mer skulle efterlikna insulinets normala väg i kroppen. Men fram till nu har ingen hittat ett sätt att göra det på.

Israel är ett viktigt centrum för diabetesforskning, tekniken bakom Oramed bygger på 25 års forskning vid Hadassah University Medical Center i Jerusalem av forskare, inklusive Kidrons mor, Dr Miriam Kidron.

- Efter genombrottet satt vi och pratade om hur detta skulle kunna hjälpa miljontals människor, berättar Nadav Kidron. Det gällde att skapa ett företag och få projektet finansierat. Jag är advokat så jag tog hand om den delen, min mor är läkare och teknikchef på Oramed. Så hon tog den delen. Hadassah är en intressent.

- När min mor statade detta på Hadassah för cirka 30 år sedan trodde alla att det var omöjligt, berättar Nadav Kidron, i dag är det bara en tidsfråga innan pillret når marknaden.

Han förklarar att de valt att enbart fokusera på insulin, inte bara på grund av forskarnas kompetens inom diabetesforskningen, men också för att insulinnivåer är ganska lätt att mäta i blodet.

Även ur företagsekonomisk synvinkel utgör diabetes en gigantisk marknad. Uppskattningsvis spenderades 471 miljarder dollar förra året för att behandla sjukdomen. International Diabetes Foundation tror att år 2030 kommer cirka 552 miljoner människor i världen diagnostiseras med sjukdomen.

- Viktigast är dock att insulinkapseln förhoppningsvis kommer att kunna bromsa utvecklingen av typ 2-diabetes, en sjukdom som har tre klassiska faser:

Den första fasen kan behandlas genom kost och motion, medan nästa fas kräver tablettbehandling som ökar kroppens egen insulinproduktion. I den tredje fasen, när insulin-producerande bukspottkörteln inte kan fortsätta producera hormonet blir en patient insulinberoende.

- Vi ville göra mer än att bara byta från injektioner till tabletter. Vi ville ge en alternativ medicin som om den sätts in tidigare kan förlänga den andra fasen och förhindra patienter från att bli insulinberoende, säger Nadav Kidron. Det är själva revolutionen.

Genom att erbjuda en bättre lösning i den andra fasen av sjukdomen kan personer med typ 2-diabetes undvika ytterligare komplikationer samtidigt som de får en mindre smärtsam, bekvämare och billigare behandling.

Eftersom typ 2-diabetes dessutom ofta kommer ur övervikt håller Oramed samtidigt på att utveckla en kapsel med hormonet exenatid, den ska hjälpa till att balansera blodsockernivåerna och reglera aptiten. Exenatid kan ges genom injektion. En tablett skulle minska den biverkan och öppna en mycket större marknad.

- Detta är en mycket kraftfullt läkemedel. Försök pågår på Hadassah, och i slutet av första kvartalet 2013 borde vi se resultat, säger Nadav Kidron.

En tredje produkt är också på gång, den kommer att kombinera insulin och exenatid.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!