Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Data - Forskning - MedicinNobelpris i kemi till israel

Professor Daniel Schechtman från Israel fick årets Nobelpris i kemi för upptäckten av så kallade kvasikristaller. En upptäckt som han själv ifrågasatte när den gjordes 1982.
Av Margarete Nudel

Så har ytterligare en israelisk forskare, Daniel Schechtman från Technion, Israel Institute of Technology i Haifa vunnit ett Nobelpris. Och precis som vid förra tillfället, 2009, är det priset i kemi. Denna gång delar Daniel Shechtman dock inte priset med någon annan vilket oftast brukar vara fallet.

Upptäckten av kvasikristaller gjorde han den 8 april 1982 och han var själv mycket fundersam över vad han hade kommit fram till. I sin anteckningsbok skrev han in tre frågetecken efter resultatet som nu gav honom världens mest prestigefyllda pris.

Resultaten var till att börja med mycket kritiserade och kontroversiella. Forskarvärlden trodde att alla atomer inuti kristaller i fasta material packade sig i symmetriska mönster som upprepade sig om och om igen. Det mönster Schechtman hittade kunde absolut inte upprepas och upplevdes som ologiskt. När han argumenterade för det blev han uppmanad att lämna sin forskargrupp.

I dag har man hittat kvasikristaller i viss typ av stål där de fungerar som en slags armering. Stålet används bland annat i rakblad och i tunna nålar för ögonkirurgi. Schechtmans resultat har lett till att forskare numera experimenterar med att använda kvasikristaller i allt från stekpannor till dieselmotorer.

Schechtman föddes i Tel Aviv 1941, och är gift med Zipora Schechtman, professor emeritus i psykologi. Tillsammans har de fyra barn och nio barnbarn.


Tio israeler
Daniel Schechtman Kemi 2011
Ada E. Yonath Kemi, 2009
Robert Aumann Ekonomi, 2005
Aaron Ciechanover Kemi, 2004
Avram Hershko Kemi, 2004
Daniel Kahneman Ekonomi, 2002
Yitzhak Rabin Fred, 1994
Shimon Peres Fred, 1994
Menachem Begin Fred, 1978
Shmuel Yosef Agnon Litteratur, 1966Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!