Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Data - Forskning - MedicinYtterligare ett Nobelpris!

Med Ada Yonaths Nobelpris i kemi har åtta israeler fått Nobelpris genom tiderna.
Av Margarete Nudel

Årets Nobelpris i kemi delas av tre pristagare, Ada Yonath från Weizmann Institute of Science i Israel är en av dem. De tre belönas för sina studier som kan leda till att nya typer av antibiotika kan tas fram. Kunskapen används redan och kan direkt bidra till att rädda liv och minska lidande. Ada Yonath fick beskedet om priset under ett besök hos sin dotter.

– Jag blev väldigt glad. Det här var bortom mina drömmar. Jag är oerhört tacksam, sa hon när Nobelkommittén ringde upp henne. Hon berättade även att hon tidigt förstod vikten av det hon jobbade med.

Premiärminister Benjamin Netanyahu ringde också direkt upp Ada Yonath för att gratulera och framföra sin, och nationens stolthet, inför hennes bedrift.

– Att få ett Nobelpris är som att vinna en Olympiad i medmänsklighet.

Ada Yonath föddes 1939 i Jerusalem av polska föräldrar. Fadern var rabbin utan större kännedom om vetenskap som tillsammans med mamman drev en liten kvartersbutik. Ada Yonath är inte sen att erkänna sitt enkla ursprung. ”I mitt område uppmuntrades inte kvinnor att studera, men de hindrades inte heller. Min förskolefröken rådde mig att studera. När jag blev äldre fick jag ett stipendium av rektorn för att kunna fortsätta.”

Hon intresserade sig tidigt för vetenskap och utförde experiment på lägenhetens balkong.

– En gång skulle jag räkna ut vår balkongs höjd. Det slutade med att jag bröt armen. En annan gång ville jag ta reda på om vatten rör sig snabbare än bensin. När min pappa kom ut på balkongen för att tända en cigarett började allt att brinna i stället.

Ada Yonath var den första israelen som arbetade tillsammans med NASA och tolv gånger har hon varit med om att skicka forskningsunderlag till yttre rymden. Hon är också den fjärde kvinnan genom tiderna som vunnit ett Nobelpris i kemi. Utöver Nobelpriset har Ada Yonath tidigare vunnit ett flertal priser de senaste åren, bland annat Israelpriset och Wolfpriset i kemi.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!