Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Data - Forskning - MedicinMedicinsk turism

Nu finns det ytterligare skäl vid sidan av vackra stränder, Medelhavsklimat, heliga platser och pulserande nattliv att resa till Israel. Bättre läkarvård.
Av Karin Koosterman/Israel 21c  Illustration Eva-Marie Wadman

I stället för att bryta sig in på banken eller belåna huset upp till skorstenen, har många amerikaner, och andra nationaliteter med dem, upptäckt att de kan få världens bästa läkarvård i Israel till en bråkdel av kostnaden i hemlandet.

Medicinsk turism till Israel växer så det knakar varje år och kliniker som Hadassah Hospital i Jerusalem, Rabin Medical Center i Petah Tikva och Rambam Medical Center i Haifa erbjuder inte bara samma högklassiga hälsovård och det senaste i utrustningsväg som i USA, i vissa fall är de israeliska läkarna bättre.

- Närmare 50 miljoner amerikaner saknar en privat sjukförsäkring, berättar Carol Emold, den sjuksköterska som koordinerar Tel Aviv Souarsky Medical Center. Om man inte är försäkrad i USA blir det billigare att flyga till Israel med hela familjen än att få behandling hemma. Souarsky Medical Center röstades fram till att vara en av världens tio bästa medicinska turistmål enligt Newsweek Magazine (okt 2007).

Souarsky tar emot hundratals amerikaner varje år. Vissa dödligt överviktiga planerar sin resa till Israel i förväg, andra kommer när de är på semester i grannländerna Jordanien och Egypten och drabbas av något akut. Kliniken, som kan behandla både stora och mindre besvär, sköter även om den militära personalen och de diplomater som finns i området. Under intervjuns gång väntades en högt uppsatt amerikansk officer till akuten.

- I princip gör vi allt här, berättar Emold. Dock är vi en av världens få specialistkliniker på ortopedisk cancerbehandling och mycket framstående inom gastroskopi. Det var på Souarsky som Given Imagings pillerröntgen för tarmarna uppfanns. Vad beträffar manlig infertilitet är vi bäst i Israel och bland de bästa i världen.

Förra året tog de emot en kraftigt överviktig, ung amerikansk kvinna från Florida. Hon hade varit med om en bilolycka när hon var 15 år och hade svårt att röra på sig då ryggraden hade skadats. Vid 18 års ålder täcktes hon inte längre av sina föräldrars sjukförsäkring och sökte efter behandlingsalternativ för att bli av med smärtan. Läkarna i Florida ville steloperera ryggraden för 25 000 dollar.

- Familjen hittade oss via nätet och beslöt sig för att komma hit, berättar Emold. Våra läkare valde att inte operera utan behandla genom speciella injektioner i ryggraden i det besvärliga området. Tjejen är idag världens gladaste campare, hon betalade cirka 2 000 dollar och slapp en riskfylld operation.

Den medicinska turismen till Israel har blivit så populär att turist- och hälsodepartementen tillsammans har producerat en guide på engelska, Meditour, för att belysa de möjligheter som landet har att erbjuda. Enligt guiden erbjuder Israel inte bara motsvarande behandlingar som finns på andra platser i världen, i vissa fall erbjuder man bättre vård. Israel har exempelvis mer erfarenhet och framgång inom fertilitetsbehandling än något annat land i världen. Och billigare. En provrörsbefruktning kostar närmare 20 000 dollar i USA, i Israel kostar samma behandling cirka 3 250 dollar.

Många kliniker erbjuder en personlig koordinator för de medicinska turisterna för att stötta turistdelen av vistelsen. De hjälper patienterna med planering, boende och reseförberedelse och ser till att det finns guider och översättare som kan bistå.

Och när behandlingen en gång är över, ja, då kan man alltid återhämta sig på stränderna i Eilat eller Tel Aviv.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!