Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Data - Forskning - MedicinEn gång i tiden trodde världens vetenskapsmän att större delen av jordens syre producerades i djungeln och i regnskogarna. Så är det inte, i alla fall inte om man får tro EcoOcean, en israelisk icke-vinstdrivande organisation med svenska rötter som har byggt och driver ett unikt forskningsfartyg. Jacques Cousteau kan vara stolt.
Av Karin Kloosterman/Israel 21c  Foto EcoOcean

De gröna haven

75 procent av jorden täcks av vatten. Det mesta av vårt syre kommer från växter i haven och hjälper till att balansera vår atmosfär, säger Michael Rosenfeld, koordinator och vetenskapsman på EcoOcean.

EcoOcean är en relativt ny organisation som låter studenter och lärare inom marin miljöforskning få gratis tillgång till sitt specialbyggda fartyg. Under de år som verksamheten pågått har EcoOcean hjälpt en del havsrelaterade projekt att komma igång. Bland dem finns det egna vakthundsprojektet som hjälper till att spåra och övervaka föroreningar till havs utanför den israeliska kusten.

Andra vetenskapsmän har använt fartyget, The Mediterranean Explorer, för att studera obebodda öar utanför Eritrea, att söka bevis för den stora bibliska översvämningen under Noas tid och för att bevisa att den romerska staden Caesarea till en del förstördes av en dåtida tsunami.

Trots att en del projekt inte riktigt kan räknas som rent miljömässiga, är grundtanken med EcoOcean att erbjuda sitt fartyg utrustat med våta och torra laboratorier till att förbättra miljön både i haven och längs kusterna. Det finns även statsägda fartyg som används för samma syften men de tenderar att bli för gamla, de är svåra att boka och extremt dyra.

- Men inte så dyra som det pris miljön får betala om vi inte agerar, anser Michael Rosenfeld.

Den globala uppvärmningen håller på att ändra vår planet, vi får inte bara varmare somrar utan även varmare hav. Och även små förändringar i havsvattnens temperatur kan få katastrofala följder, räds man. Redan nu syns påverkan på havets känsligaste invånare, korallerna.

Spårar och övervakar föroreningar till havs
Den unika båten erbjuder ett högklassigt laboratorium där man kan samla in och analysera djuphavsprover men även kabysser med plats för elva personer, ett modernt kök och en besättning som älskar att berätta historier om havet.

Vid det tillfälle jag följer med ut befinner sig EcoOceans grundare, Andreas Weil, ombord på fartyget för att mäta hur mycket avfall Tel Avivs Yarkonflod släpper ut i havet. Weil uppfostrades till aktiv miljökämpe i Sverige och flyttade till Israel år 2000. Där skaffade han sig en gedigen miljöutbildning vid Arava institutet innan han vände sig till sin familj för att be om finansiell hjälp att bygga forskningsfartyget.

- Jag tänker på miljön hela tiden, säger Andreas Weil. Det är jobbigt att inse hur lång tid förändringar tar. Vi svenskar är kända för vår kärlek och vårt engagemang för miljön. När vi utmanades att minska koldioxidutsläppen från bilar så hakade många på. Idag kör cirka 20 procent av alla svenskar miljöbilar.

Han inser att Israel har många och andra stora hot att ta ställning till. "Här är det säkerhet, säkerhet, säkerhet som gäller. För vissa är ett anti-missilsystem som skyddar landets gränser viktigare än dricksvatten", säger han till mig.

EcoOcean driver även ett landbaserat utbildningscenter inte långt från Tel Aviv med egen forskning. Den hoppas de kunna använda som "bevis" när miljögrupper tar strid mot industrier som släpper ut stora mängder avfall rätt i havet.

- Men gör ingen Greenpeace jämförelse, säger Weil. Vi vill inte bli kända som aktivister. Vi är miljöutbildare vars mål är att visa hur Medelhavet ser ut i svart på vitt. Just nu arbetar vi för att bli klara med undersökningen av vattenkvaliteten i Israel. Folk vet inte hur illa det är.

Tillsammans med utbildningsdepartementet har man satt ihop olika kurser för marinutbildning från mellanstadie- till gymnasienivå. Förra året öppnades besökscentret "Megalim" (upptäckter) där kurser i ekologi, biologi och marinmiljö hålls.

Klassrummet är fyllt av mikroskåp och akvarier. Cirka 50 procent av undervisningen sker med material som grupperna samlar in på stranden eller så spenderar de 10 - 18 åriga eleverna en dag vid Alexanderfloden för att lära sig hur nedsmutsning påverkar djuren och havet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!