Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Data - Forskning - MedicinI den klassiska filmen "Den fantastiska resan" från 1966 krymps fyra människor till mikroskopisk storlek och injiceras därefter in i en annan människa. De reser runt i den andra kroppen i en krympt u-båt och försöker rädda hans liv. Filmen är science fiction, men verkligheten befinner sig närmare än man kan tro. Tack vare ett israeliskt företag kan man nämligen numera resa genom tarmarna.

Av Martin Geifman, Foto Given Image

Sett inifrån

Miniatyrmissilen tar sig igenom kroppen samtidigt som den fotograferar och skickar bilder till utsidan
Det låter som något påhittat, men är faktiskt sant; företaget Given Image har skapat ett litet piller som innehåller en kamera, en lampa, en sändare och batterier, som efter det att man svalt det, kan fotografera människan från insidan och skicka bilderna till en mottagare utanför kroppen. Pillret, som heter PillCam, ger läkare och patienter möjlighet att se hela mag-tarmkanalen utan att behöva öppna kroppen. Med hjälp av pillret går det att diagnosticera sjukdomar som exempelvis Crohns sjukdom, glutenintolerans, polyper och elakartade tumörer.

Processen erbjuder många fördelar i jämförelse med traditionell undersökning det passerar genom kroppen som en bit mat.

Att göra en PillCam undersökning är enkelt. Patienten måste fasta i tolv timmar innan han eller hon sväljer pillret som inte är större än 11 x 26 mm. Läkaren fäster inspelningsmekanismen i ett bälte runt kroppen och när det en gång är gjort kan man fortsätta med sina dagliga aktiviteter. Efter fyra timmar kan man också börja äta igen.

Inspelningen pågår i åtta timmar och därefter laddas bilderna ner på en dator. Pillret försvinner ut den naturliga vägen. Svårare än så är det inte.

Idén till PillCam fick Dr Gavriel Iddan då han i början av 1980-talet var forskningschef för Israels militärindustri. Han ville skapa en miniatyrmissil som skulle kunna ta sig igenom tarmarna samtidigt som den fotograferade och skickade bilder till utsidan. Efter en del forskning fick han fram en prototyp och sökte världspatent.

Tillverkningen sker fortfarande i Israel. Numera används PillCam i 50 länder och hittills har 230 000 patienter undersökts. Som exempel kan Malmö Allmänna Sjukhus nämnas, där två till tre patienter PillCam undersöks varje dag.

Teva inviger ny fabrik

Teva, världens största företag inom generisk medicin, har öppnat en ny fabrik i Jerusalem. Fabriken täcker över 25 000 m2 och kommer att producera över åtta miljarder tabletter fördelat på 100 olika produkter när produktionen är i full gång.

- Fabriken är världens största i sitt slag, säger Israel Makov, styrelseordförande för Teva.
Totalt har Teva 14 000 anställda varav 4 000 i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.