Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Data - Forskning - MedicinAtt kunna andas

Att kunna dra in ett djupt andetag eller att andas lugnt en hel natt är självklart för de flesta, dock inte för alla. Nu har de israeliska företagen Medihale, SleepUp och Baby's Breath tagit fram hjälpmedel så att barn med astma och vuxna med sömnapné ska få det lättare.

Av Margarete Nudel

Det finns fler än 60 miljoner människor med astma i världen. Många använder sig av inhalatorer för att få i sig sin medicin. Tyvärr riktar barn oftast sprayen rakt in i munnen och det är svårt att veta hur mycket medicin som verkligen går ner i lungorna och hur mycket som går till spillo.

Medihales inhalator ser ut som en liten sydamerikansk fågel med stor färgglad näbb och drivs med batterier. En kapsel med rätt mängd medicin trycks in i botten. Den övre delen av "fågeln" sätts över näsa och mun som ett slags ansiktsmask och barnet kan andas in exakt dosering av medicinen i förångad form med hjälp av komprimerad luft. Den nya inhalatorn kan även användas vid svårare astmaattacker där man idag använder sig av ånginhalerad medicin. Idag skapas ånga genom att en ansiktsmask kopplas till en bullrande kompressor. På vägen från behållaren till ansiktsmasken försvinner en del av medicinen och det är svårt att veta hur mycket barnet får i sig. Att försöka ge medicin på detta sätt till gråtande barn med andnöd är dessutom ganska ineffektivt. Detta moment kan man alltså slippa framöver.

Medihales "fågel" fungerar bra på något större barn, för riktigt små barn har företaget Baby's Breath tagit fram ett slags huvudtält som man kan placera barn i för att hjälpa dem andas. Uppfinningen kallas för Child Hood. De vänder sig i första hand till riktigt små barn som drabbas av astma eller krupp.

Barnets huvud läggs in i den konformade, genomskinliga huvan. På toppen finns en slang kopplad till en ångmaskin som distribuerar medicinen. Detta kan även utföras när barnet sover.

Det medicinska tillståndet sömnapné består av upprepade andningsavbrott under natten. Folk som lider av sömnapné snarkar oftast högljutt med långa tysta avbrott och kippar därefter efter luft. En följd av detta blir oftast onormal trötthet på dagen.

Idag kan patienter med sömnapné opereras eller behandlas med något som påminner om en syrgasmask. Ett annat alternativ är en anordning som drar fram underkäken så att patienten kan andas genom munnen på natten.

Företaget SleepUp tillverkar hjälpmedlet Aicot som placeras i munnen. Det hindrar tungan och den mjuka gommen från att blockera andningsvägarna, det huvudsakliga problemet för dem med lättare sömnapné. Aicot består av en uppblåsbar ballong som patienten själv anpassar till munhålans form. På framsidan finns det en öppning genom vilken luft kan passera via ett filter. När luften lämnar lungorna så stannar fukten kvar. När patienten andas in är luften naturligt fuktad vilket förhindrar torrhet i munnen och lungorna.

Vid allvarligare fall av sömnapné kan man koppla produkten till en liten tyst luftkompressor som i princip ger patienter konstgjord andning.

Citrusolja mot astma?

En israelisk studie utförd vid Technion i Haifa visar att framtidens astmamedicin kanske finns i citrusfrukter, rosor eller tallar. I studien andades limonene, huvudingrediensen i citrusolja, in under ett par dagar med mycket gott resultat. Citrusoljan visade sig ha en anti-inflammatorisk effekt.

Bio för sjuka barn

I december förra året dödades Noam Lebovits, 22 år, och tre andra ungdomar av en självmordsbombare i en terroristattack i centrala Israel när de väntade på bussen. Ett tiotal människor skadades också allvarligt vid attacken.

Noam var medlem i volontärorganisationen Kav Lechaim, livlinan, som hjälper sjuka barn. Noam brukade regelbundet besöka barnavdelningen på sjukhuset Asaf Harofeh utanför Ramle. Där brukade han sjunga, spela och berätta sagor för barnen.

För att hedra Noams minne har hans föräldrar Thomas och Leja Lebovits, från Stockholm respektive Göteborg, börjat bygga en biograf. Där ska de visa roliga filmer för sjuka barn så att de under en timme eller två kan glömma sina plågor. Sjukhuset vårdar både judiska och arabiska barn från städerna Lod och Ramle.

Vill du stödja detta projekt kan du ta kontakt med Thomas Lebovits på tomatrans@yahoo.seTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.