Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

Data - Forskning - MedicinNobelpris till två israeler

Aaron Ciechanover och Avraham Hershko.
Nobelpriset i kemi delas i år mellan de två israelerna Aaron Ciechanover och Avram Hershko samt amerikanen Irwin Rose.

- Detta var en absolut överraskning, något jag aldrig hade kunnat drömma om. Jag är mycket stolt, både på min och min familjs vägnar, och på landets, sa Aaron Ciechanover till Dagens Nyheter direkt efter att han fått meddelande om priset.

Detta är det fjärde nobelpriset genom tiderna som går till israeler.
Av J Stefan Rokem

I slutet av 1970-talet och början av 1980-talet forskade de två israelerna tillsammans med Irwin RoseFox Chase Cancer Center i Philadelphia, USA och utförde uppseendeväckande undersökningar av hur celler bryter ned proteiner (äggviteämnen), som ansvarar för många av de olika reaktioner som sker i en cell.

På den tiden koncentrerade sig de flesta forskare på hur proteinerna bygger upp celler, årets nobelpristagare valde istället att koncentrera sig på hur celler bryter ner äggviteämnen, något man idag vet är en lika viktig funktion.

Cellerna tillverkar hela tiden mängder av olika proteiner. Ibland blir det fel och då gäller det för cellen att se till att dessa proteiner försvinner så snabbt som möjligt så att de inte ställer till problem.

Årets pristagare har tagit reda på hur cellen vet vilka proteiner som ska bort. De fann att dessa proteiner märktes av ett ämne som kallas ubikvitin, eller ett "dödsmärke" som Nobelkommittén valt att kalla det. I varje cell finns en "dödsmaskin" som förstör de misslyckade proteinerna till småbitar.

Det är viktigt för människan att den kan städa undan misslyckade proteiner. När nedbrytningsmekanismen inte fungerar, kan den ge upphov till cancer, cystisk fibros och inflammationer.

Det är första gången som nobelpriset utdelas till israeliska vetenskapsmän, tidigare pris har varit fredspris och pris i litteratur. Jag uppfattar det som en viktig händelse och ett erkännande av att forskare från Israel befinner sig på Nobel nivå.


Presskonferens i Israel

Samma eftermiddag som professorerna Avram Hershko och Aaron Ciechanover fick reda på att det vunnit priset, ett par timmar innan den judiska helgdagen Simchat Torah startar, stannar en bil utanför Hershkos hem i Haifa och en man klädd i slitna jeans och t-shirt, kliver ur med famnen fylld av blommor.

Han springer upp för trapporna, fotograferna springer efter. Dörren öppnas av en annan man, även han i jeans och t-shirt. Då först inser fotograferna att detta är de två pristagarna.

En tjänsteman från Technion, där bägge har sin arbetsplats förklarar: "rabbinen på institutionen ville inte låta oss vara där så här timmarna innan helgen startar". I

nnan presskonferensen har representanter från Israels bästa tekniska högskola kämpat med att försöka tejpa fast en tjusig blå banderoll med Technions officiella logo på balkongen, utan framgång.

Ciechanovers son svarade när det ringde från Sverige. När frun fick klart för sig att det var från Nobelkommittén såg hon till att han drack ett glas vatten innan han fick ta luren.

Ett lättsamt samtal fördes därefter. Ciechanover tittade enligt uppgift hela tiden på sin klocka, orolig att missa den dagliga promenaden med vännerna på stranden.

Hershko fick reda på att han hade vunnit priset när en släkting ringde honom efter att ha hört nyheterna på radion. Tillfrågad vad han skulle göra med prispengarna avfärdade han det som en "dum fråga" och att han skulle "ge dem till sin fru".

Israel är inte stort vare sig till yta eller till befolkning. Årets utnämningar visar dock att kvaliteten på de akademiska institutionerna är hög. Likaså rivaliteten. De bägge pristagarna forskar vid Technion i Haifa men har tidigare i livet studerat vid Hebrew University i Jerusalem.

Därför kan man således läsa på Hebrew Universitys hemsida att institutionen är mycket stolt över sina, i år, tre Nobelpristagare. Fysikpristagaren David Gross från USA har nämligen även han forskat där och räknas således in i den digra skaran.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.