Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Data - Forskning - MedicinInsulin utan sprutor och smärta

I lappen som ska sättas på huden finns insulinet redan fördoserat.
Många människor måste dagligen ta sprutor för att få i sig de mediciner deras sjukdom kräver. Över hela världen pågår intensiv forskning för att ersätta sprutorna med andra, mindre smärtsamma metoder. Framför allt gäller detta injektioner av insulin i behandling av diabetes. Försöken går ut på att hitta nya vägar för stora molekyler att tränga igenom huden.

Nu verkar en israelisk hightech firma, Nanopass från Haifa, vara ett steg närmare lösningen. De har utvecklat en insulindoserare som består av en lapp på en kvadratcentimeter i storlek. Lappen innehåller dels en sensor som mäter blodsockerhalten, dels små pyramider på en tusendels millimeter i storlek vardera vars spetsar tränger igenom huden. I de ihåliga pyramiderna finns insulinet fördoserat. Eftersom pyramiderna inte tränger ner lika långt i huden som sprutspetsar gör, blir smärtan mycket mindre.

Stefan J Rokem

Michael J Fox ger stipendium

Hollywoodskådespelaren Michael J Fox, känd från bland annat filmerna "Tillbaka till framtiden" och serien "Spin City", drabbades av Parkinsons sjukdom för ett antal år sedan. I samband med detta grundade han en forskningsfond på 100 miljoner usd.

Nu har en israel, professor Eldad Melamed, chef för neurologikliniken vid Rabin Medical Center-Beilinson i Petah Tikva fått ett stipendium ur fonden för sin forskning mot sjukdomen.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.