Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Data - Forskning - MedicinHopp för reumatiker
Medicin
J Stefan Rokem

Israeliska forskare har tagit fram ett preparat med goda resultat för reumatiker. Av Stefan Rokem.

Vårt immunförsvar är viktigt för att hålla oss friska. Det skyddar oss mot virus, bakterier och andra främmande ämnen som kan tränga in i kroppen och göra oss sjuka. Men ibland riktar sig immunförsvaret mot något i den egna kroppen och vi får en autoimmun sjukdom. Reumatism är i folkmun det som benämns reumatoid artrit. Utan behandling förstörs brosk och ben, förr hamnade många i rullstol med förvridna leder. Idag kan de flesta rullstolarna ställas åt sidan då man vet att antireumatiska mediciner insatta i ett tidigt skede av sjukdomen kan bromsa upp förloppet.

Idag finns ett par olika läkemedel, som används för att stoppa sjukdomen, än kan man inte bota den. I första hand används anti-inflammatoriska mediciner som exempelvis vanlig aspirin. Under senare år han man även börjat använda sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel. Det tar mellan sex till åtta månader innan de verkar och dämpar inflammationssymptomen och det är fortfarande oklart hur de fungerar.

Professor Cidio Chaimovitz och Dr. Amos Douvdevani vid Ben-Gurion univeristetet i Negev har hittat en orsak till reumatismutbrott; när signalsubstansen IL-15 finns i alldeles för hög halt i lederna kan det leda till reumatism. IL-15 är ett protein som har olika funktioner i olika celler, och när halten går upp i lederna leder det till reumatoid artrit.

Detta har i sin tur lett till ett nytt koncept för behandling av reumatism där de första kliniska prövningarna visar lovande resultat.

Reumatoid artrit drabbar främst kvinnor, endast 25 procent av de insjuknade är män.

Stefan Rokem rapporterar om medicin från Israel.

Teva expanderar

Världens största tillverkare av generikaläkemedel, israeliska Teva, har köpt rättigheterna från Hebrew University att producera ett nytt läkemedel mot epilepsi och andra neurologiska sjukdomar. Det nya läkemedlet, Valrocemid, har den kliniska fas tre studien kvar innan det kan släppas på marknaden.

Under november månad köpte Teva även bolaget Sicor för 3,4 miljarder USD. Sicor säljer biotekniska behandlingar för hepatit C och mänskligt tillväxthormon i Östeuropa och Asien.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.