Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Data - Forskning - MedicinÄndrade solvanor i Israel
Medicin
J. Stefan Rokem

Att solstrålarna i Israel är starka, vet alla som tillbringat en del av sin semester på någon av de många stränder som finns att besöka. De skadliga effekterna av för mycket solande är väl kända, riskerna att drabbas av malignt melanom, en mycket obehaglig och farlig typ av hudcancer, är stora.

En informationskampanj i Israel har dock fått israelerna att ändra sina solvanor. Av J. Stefan Rokem.


Den elakartade formen av hudcancer, malignt melanom, tredubblades i Israel mellan 1970 och 1995. En anledning tros vara den ökade ultravioletta strålningen. Det finns allt fler bevis för sambandet mellan solbadande och hudcancer. Många länder har drivit kampanjer för att informera allmänheten om detta med avsikt att få dem att ändra sina vanor. Frågan är om allmänheten lyssnar, undrade en grupp forskare i Israel.

I en nyligen publicerad rapport presenterar Dr Dov Tamir på Israeliska hälsoministeriet tillsammans med tre kollegor, varav två plastikkirurger, resultat av omfattande enkäter om israelernas förändrade solvanor åren 1994-1998. Under dessa år pågick allmänna informationskampanjer om riskerna med att sola för mycket. Israeliska Cancerföreningen stod i spetsen för kampanjerna vars mål var att informera om sambandet mellan solbadande och hudcancer. Kampanjen bedrevs på vårdcentraler, på skolor, i armén, på arbetsplatser och på ungdomsgårdar. Kampanjen tog även tidningar, radio och TV till hjälp. Under helgerna på sommarmånaderna flög ett flygplan med slogan "Var smart i solen" över stränderna.

3 000 personer har intervjuats om sitt beteende när det gäller att sola. Undersökningen utfördes med två års mellanrum och frågorna besvarades 1994, 1996 och 1998. Personerna fick bland annat svara på om de hade fått diagnosen hudcancer, om och vilken typ av solskydd de använt samt om de går på regelbundna hudkontroller.

Resultaten visade på stora förändringar i israelernas solande mellan frågetillfällena. Även om det inte fanns någon mätbar nedgång bland dem som diagnosticerades för någon typ av hudcancer, så fanns en stor förändring i vanor. 1994 använde 34 procent solskydd av något slag, 1998 hade den siffran stigit till 46 procent. Undersökningen visar även att kvinnor använder solskyddskrämer i högre grad än män. 1994 gick 9 procent på hudkontroller, 1998 var det 16 procent.

Siffrorna visar att informationskampanjerna haft effekt. Antalet fall av hudcancer har dock inte sjunkit under perioden. Det framgår inte klart om de tillfrågade relaterar till malignt melanom eller annan någon form av hudcancer eftersom det inte finns data om detta i Israel.

Ofta ifrågasätts om kampanjer i media kan ändra folks beteende. I detta fall anser jag att de kampanjansvariga kan vara nöjda med effekten.

Källa: Preventive MedicineTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.