Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Data - Forskning - MedicinMer socker
i genmanipulerade tomater

Evogene arbetar med ny teknik för att få fram "säkra" varianter av genmanipulerade tomater, ris och majs för att bättre möta livsmedelsbranschens krav över hela världen. Nu tar de även steget in i läkemedelsforskningen. Av Israel 21c.

Det Rehovot-baserade företaget Evogene vill få fram en sötare tomat. Produkten kan spara in 21 miljarder amerikanska dollar varje år åt världens ketchupfabrikanter som då kan minska sockertillsatsen i sina produkter.

Sötare tomater eller livsmedel med vitaminer och/eller mineraler är inget nytt. I Sverige går det under begreppet Functional Food. Evogene, ett dotterbolag till det israeliska biomedicinska företaget Compugen, säger att de dock använder sig av annan teknik än tidigare bioteknikföretag har gjort. Istället för att flytta gener från en planta till en annan flyttar Evogene gener mellan plantor i samma familj.

Genmanipulation är en het potatis och har stött på starkt motstånd från miljöorganisationer världen över. Rädslan ligger bland annat i att man idag inte vet hur genmanipulerad mat, plantor och grödor kommer att påverka vår kropp, vår framtid och i förlängningen även vår miljö.

Evogenes grundare anser att företaget har vissa tekniska fördelar gentemot sina konkurrenter. Bland annat använder de datorstöd för att förutspå hur plantorna kommer att reagera på genmanipulation innan det konkreta genmanipulerande ingreppet görs. Företaget experimenterar inom många områden för att möta möjliga framtida marknader för modifierade växter. Evogene blandar kunskap från modern genetisk forskning med klassiska lantbruksmetoder. Bland annat korsar de olika slags växter för att förbättra växtens positiva kvaliteter. Om en växt svarar väl på bevattning med saltvatten försöker man utveckla salttåligheten så att växten i framtiden kanske kommer att kunna växa i salt jord, likt den som finns i Negev-öknen i Israel.

För närvarande arbetar Evogene tillsammans med ett livsmedelsföretag för att försöka få fram en tomat där kemikalierna inte kan tränga igenom skalet när den besprutas. Tanken är att skadeinsekterna ska dö och grönsaken, och därmed människan, inte ska få i sig gifterna. Evogene är dessutom med i ett 30 miljarder dollar projekt (per år) i vilket man arbetar för att växter ska stå emot angrepp av bakterier, virus, maskar och parasiter av olika slag. De härdar även växter i lågkvalitativ jord samt utsätter dem för väder och vind för att få fram tåligare plantor. Allt för att säkerställa framtida skördar och göra det möjligt att få gröda att växa under naturligt svåra förhållanden.

I slutet av 2001 skrev Evogene sitt första kontrakt med ett läkemedelsbolag, avsikten är att producera medicin ur växter. Tekniken baserar sig på vissa växters förmåga att ta upp mänskliga gener och därefter producera proteiner. Den nya tekniken gör att proteinframställning inte längre behöver göras med hjälp av djur eller genom jäsning av bakteriekultur.

För att få snabbare resultat har Evogene utvecklat miniatyrväxter. Det tog dem ett år att ta fram en minitomatplanta. De små plantorna tar liten plats och ger stor avkastning. Miniplantorna ger tre skördar per år i jämförelse med en skörd per år för en normalstor tomatplanta.

Fram tills nu har företaget enbart finansierats av Compugen men Ofer Haviv, Evogenes finanschef och verksamhetsansvarige, säger att de har börjat söka extern finansiering och hoppas få in mellan 5 till 7.5 miljoner dollar från riskkapitalbolag i Israel och i världen.

Israel21c är en amerikansk nyhetsbyrå som rapporterar från Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.