Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Data - Forskning - MedicinLjusterapi mot acne

Amerikaner som lider av acne kan nu få hjälp av en israelisk behandlingsmetod baserad på ljusterapi. Av Israel 21c.

Israeliska ClearLight är det senaste vapnet i kampen mot acne i USA. ClearLight, som nyligen godkändes av det amerikanska läkemedelsverket FDA, producerar en högintensiv, ultraviolettfri stråle av blått ljus som får acnebakterien att förstöra sig själv utan att skada omkringgärdande hud eller vävnad. Bakom ClearLight finns Curelight, ett dotterbolag till Lumenis LTD i Yokneam i Israel. Den första produkt i sitt slag som godkänts av FDA.

- Många som drabbas av acne drar sig tillbaka från sociala aktiviteter. Andra blir deprimerade och skäms. Acne kan ha en förödande inverkan på självkänslan och självförtroendet, säger A.R.Shalita, hudläkare på SUNY Downstate Medical Center i Brooklyn, New York och en av världens ledande acneexperter.

Dr Shalita är den som lett de kliniska testerna av ClearLight som pågått i 2,5 år på 500 patienter. Han anser att produkten är en viktig ny behandlingsform mot acne.

- Den är effektiv, smärtfri men framför allt finns inga kända biverkningar, säger han.

Före Efter

Acne är en obalans som kommer av överproduktion av hormoner i hudens körtlar (sebaceous glands), vilket leder till stängda och inflammerade porer, vanligtvis kallat för finnar. Acne brister vanligtvis ut på ansiktet, nacken, ryggen, bröstet och skuldrorna. Allvarligare former kan leda till hudmissbildningar och permanent ärrning.

Den amerikanska marknaden för acnemedel översteg tio miljarder svenska kronor 2001 och är den snabbast växande behandlingskategorin inom hudsektorn. En ClearLight behandling består av ljusterapi i 15 minuter, åtta gånger under en månad och därefter ska acnen försvinna.

Studier indikerar att cirka 40 procent av alla acnebakterier står emot antibiotika. Vissa behandlingar medför dessutom kraftiga biverkningar. ClearLight blir därför ett attraktivt behandlingsalternativ, tror Alon Maor, VD för Lumenis estetiska division.

Behandlingen är snabb, lätt och smärtfri. Patienterna lägger sig bekvämt tillrätta på en brits hos sin hudläkare under 15 minuter vid varje tillfälle. Den generella behandlingen består av åtta besök under en period av fyra veckor. Även om alla kroppens delar kan behandlas är det vanligast att använda ClearLight i ansiktet, nacken, bröstet eller på ryggen. Genomsnittskostnaden för åtta gånger ligger mellan fem till tio tusen kronor.

Behandlingar med ClearLight på patienter har pågått i över 2,5 år med kliniska tester på 500 personer samt behandlingar av tusentals fler i privat regi.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.