Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Reportage

Elvis - Schmelvis
Foto: Diversus
Elvis - Schmelvis

Nära 25 år efter Elvis Presleys död tacklar två kanadensiska filmmakare två väsentliga frågor: Var Elvis jude, och om så är fallet, är det någon som bryr sig?

Av Reid Epstein - Jerusalem Post

Ett kanadensiskt bolag reste till Memphis och vidare till Israel sommaren 2000 för att finna Elvis rötter. Med på resan fanns Schmelvis, en nyomvänd chassidisk Elvis imitatör och Rabbi Reuben Poupko från Montreal, filmens spirituelle rådgivare.

Resultatet är en 76 minuter lång dokumentär; Schmelvis - på jakt efter Kungens judiska rötter. Filmen visades för första gången på den judiska filmfestivalen i Toronto i april.

Filmens stjärna är Dan Hartal, en chassid från Montreal. När han tar på sig sin vita byxdress översållad av bergkristaller, ett bälte med en gigantisk Davidsstjärna och en röd slängcape fylld med stjärnor, blir han Schmelvis.

Schmelvis kan inte Elvis texter, han hittar oftast på egna. Ta exempelvis Hartals version av "Heartbreak Hotel". Där har texten övergått till: "I'm leaving town tomorrow / I'm leaving town for sure / Going to yeshiva / Won't be coming here no more / Well that's all right Yiddishe -mamma."

Den chassidiske Kungen
Alla är inte så välvilligt inställda till Schmelvis. I filmen försöker han ta sig in på en Elvis look-alike tävling i Memphis. Doc Franklin, tävlingens organisatör, tillåter inte honom delta med sin chassidiska version av Kungen.

- Ingen religion och ingen politik, säger Franklin till Schmelvis.

I en senare scen från Israel, glädjer sig några chassider över Presleys judiska rötter som kan spåras tillbaka till hans mormors mor, Nancy Burdine Tackett, en judinna.

Vid Döda havet träffar filmteamet två chassider flytande i vattnet med bar överkropp.

- Tycker du det är viktigt eller oviktigt om Elvis var jude? frågar Jonathan Goldstein, filmens andre producent.

- Det är det, svarar den ene. Musik ändrar en människa helt.

Beloff frågar då om det har någon betydelse om kungen av rock and roll, den så kallade rockens Messias, skulle kunna vara ett tecken på den Messianska Tiden.

- Det är det, säger den andre chassiden.

Filmens spirituelle rådgivare säger att chassider är fascinerade över att någon med judiska rötter kan påverka världen på det sättet Presley gjorde.

- Verkligt religiösa är fängslade av Elvis. Han rättfärdigar den mystiska föreställning de har av att gnistor av helighet spreds med hans musik, säger Poupko i en intervju.

The Elvis Inn
Om Elvis spred glädje med sin musik så har Schmelvis bidragit med att släppa på spänningarna mellan israeler och palestinier. I Abu Ghosh, strax utanför Jerusalem, stannade teamet för lunch på "The Elvis Inn", en restaurang och minnesbutik tillägnad Kungen. Schmelvis höll en oplanerad koncert för en grupp palestinska skolbarn på utflykt. Barnen och deras lärare dansade glada kring Schmelvis när han sjöng och spelade gitarr vid foten av vad som sägs vara världens största Elvis staty.

När barnen gick upp på sin buss hoppade Schmelvis ombord och sa:

- Schmelvis kommer med fred till er. Och jag vill tacka er så väldigt mycket. Ni har varit en underbar publik".

Egen webbsida
I sin längtan över att sprida Presleys anda, säger Hartal att han är beredd att utnyttja all framgång filmen kan få i sin eventuella framtida karriär som Schmelvis.

- Jag kommer inte att driva med Elvis, säger Hartal, som man för övrigt kan boka för fester, bar mitsvor, bröllop eller annat via en webbsida.*

Borde blivit doktor
I en av filmens mest rörande scener intervjuar Beloff Jeanette Fruchter. Den unge Elvis bodde under paret Fruchter på Alabama Avenue i Memphis och arbetade åt henne och hennes nu bortgågne man på shabat. Hon berättar att Elvis alltid hade en kippa i fickan och älskade soppa med matzebollar. Gladys Presley ville att sonen skulle bli doktor.

Fastighetsvärden på Alabama Avenue, Fagie Shaffer, berättar att den unge Elvis genomgick kosmetisk kirurgi innan hans karriär kom igång. Något som får Wallace att stadfästa sin tro på Presleys judiskhet.

- Elvis mamma ville att han skulle bli doktor, han älskade soppa med matzebollar och han fixade till sin näsa, säger han. Om inte det bevisar att han är judisk, ja, då gör inget det.

Elvis - Schmelvis
Besök: www.schmelvis.com för att se lite av filmen eller titta in på www3.sympatico.ca/
dluxenberg000
Översättning: Margarete NudelTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.