Textlänkar finns längst nere på denna sida

Läsvärt ur kvartaltidskriften Menorah från och om Israel

Reportage

Menorah - Aktuella reportage


4-96 s.26

Menorah intervjuar mannen som förde 300 000 judar från f.d. Sovjet till Israel

Vår dröm blev hans verklighet

Tel Aviv den 8 november 1996 Chaim Chessler, 47, trebarnsfar, infödd israel och Tel Avivbo, var redan i sin ungdom besatt av tanken att föra Sovjetunionens tysta judar hem till Israel. Han reste runt i västvärlden för att mobilisera judisk ungdom i väst för saken. Den gången gällde det i första hand att genom internationell publicitet få ut ett antal s k refuseniks, judar som hade ansökt om utresa och till följd därav blivit brännmärkta, avskedade, berövade sina medborgerliga rättigheter och i många fall kastade i fängelse. Hans resor förde honom även till Sverige, där han mötte aktivisterna i Aktionskommittén för Sovjets judar. Han kommer ihåg Torsten Press och Ruth Berlinger samt undertecknad. Idag, 25 år senare, kan Chaim säga med stolthet att både vår och hans dröm blivit verklighet.

Ett mirakel har skett
800 000 judar har nu kommit hit till Israel. Då räknar Chessler in de ca 160 000 som tilläts utvandra på 70-talet. "Jag fick förtroendet att leda EXODUS som chef för Jewish Agencys huvudkontor i Moskva de senaste fyra åren och för mig är det ett mirakel som sker" säger Chaim. "Nykomlingarna har redan börjat förändra det israeliska samhället och tillfört otroligt mycket på alla områden, bl a inom utbildning, kultur och näringsliv. Redan har åtta ryska olim blivit parlamentsledamöter och två av dem sitter i regeringen!"
Inför sin andra resa till Sverige, där han den 18 november ska tala till Stockholms Judiska Församlings medlemmar i samband med Keren Hayesods årliga höstmöte och träffa media samt många kristna supporters av Operation Exodus, vill Chaim Chessler framhålla den uppgift som återstår: 200 000 ytterligare måste få komma ut till sekelskiftet. En miljon sammanlagt till år 2000! Och då tror han att det sedan finns ytterligare en miljon judar kvar. Hur dessa kommer att ställa sig till alija beror i första hand på det politiska skeendet inom f.d. Sovjet.

Varifrån kommer invandrarna?
I Vitryssland råder politisk och ekonomisk kris, säger Chessler. I Ukraina utanför Kiev är det ekonomisk misär och de muslimska randstaterna infiltreras av de islamska Taliban-fanatikerna från angränsande Afganistan. Också i länderna i de kaukasiska bergen lever judarna ett osäkert liv. Brottsligheten är oerhört stor. Vi har sett vad som händer i Tjetjenien. Tur att vi, dvs Jewish Agency, fanns i närheten och kunde plocka ut de flesta judarna från Grozny innan de kom till skada i kriget.
Däremot är det nu färre judar från storstäderna Moskva, St. Petersburg och Kiev som numera vill flytta till Israel. De som ville utvandra, har redan kommit.

Var chef för 100 emissarier
I sitt arbete i Moskva under de senaste fyra åren fick Chaim Chessler resa över hela det forna Sovjetimperiet, från Vilna i väster till Vladivostok i öster, genom 11 tidszoner, och från Murmansk i norr till Tashkent i söder. Han höll kontakt med alla sina hundra emissarierer, rekryterade lokala medarbetare och såg till att utvandrarna fick sina papper och kom i väg till Israel. De första åren chartrades plan, men numera kan olim sändas till Israel från uppsamlingsplatserna med någon av de många nya reguljära flygbolag som uppstått ur Aeroflot.
Tyvärr kunde han inte ägna mycket tid åt sina tre barn som fick växa upp i Moskva och på det viset lärde sig ryska flytande. Engelska kunde de redan efter de tre år som Chessler var chef för Jewish Agencys New York-kontor.
När detta går i press har Chaim Chessler just anlänt till Stockholm.
Hans entusiasm för den stora kvarstående sionistiska utmaningen är smittsam och han hoppas på fortsatt entusiastisk uppslutning bakom Operation EXODUS bland Israels judiska och kristna vänner i Sverige.

Franz T CohnTextlänkar
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering förbjuden.